Кралев: Домакинството на 4 старта от Европейска купа за жени е прекрасна реклама за България

С едноминутно мълчание в памет на главния треньор на националния ни отбор по ски Драго Грубелник започна пресконференция в зала „Родина” по повод домакинството на България на историческата Европейска купа в алпийските ски с 4 старта.

На срещата с медиите участваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на БФ Ски Цеко Минев и неговият заместник Георги Бобев, най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова, шефовете на курортите домакини на Европейската купа - изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков и шефът на „Бороспорт” Георги Кочов.

„Искам да изразя огромното си удовлетворение, че България за първи път ще бъде домакин на 4 старта от Европейска купа за жени. Това е огромно признание за Българската федерация по ски, за България като организатор на подобни състезания. Нова възможност да покажем пред Европа отличните си курорти и красивата си природа, прекрасна реклама за страната ни, с полза не само за ски спорта, но и за туризма в България”, подчерта министърът.

Кралев акцентира, че Банско вече е утвърден център за организация на стартове от календара на ФИС и обърна внимание на историята, която Пампорово и Боровец имат в провеждането на състезания от подобен ранг.

„През 1981 и 1984 г. Боровец организира кръгове за Световната купа, в Европейската купа дебютира още по-рано - през 1977 г., като провеждат общо 9 състезания, последното от които през 2014 г. Пампорово започва да домакинства Европейска купа през 1983 г., а последното издание е през 2013 г. с два слалома за мъже”, каза министър Кралев и изрази надежда, че двата ни курорта отново ще се представят достойно.

„БФ Ски внесе проект в ММС, който ще бъде разгледан от специална комисия. До 10 декември ще стане ясно какво ще бъде финансирането за тези четири стара от страна на държавата", каза още Кралев.

Коментари

Задължително поле