Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Горивата поевтиняха с 30 стотинки през март Цената на петрола не е била толкова ниска от 18 години

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

102-годишна италианка се излекува от коронавируса

Как при напускане на работа да получа най-много заплати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 31 март 2020

Двама студенти по медицина са доброволци в областната болница

Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Онлайн търговците търсят нови складове

5000 лв. ще е глобата за излизане без маска

Банките финансират 73% от цената на жилищата Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Старши сержант с коронавирус е интубиран в пловдивска болница

78 язовира още опасни, реките – затлачени

78 от язовирите в страната са в лошо състояние, показа проверка на Върховната административна прокуратура в басейновите дирекции, областни и общински администрации. Точно толкова бяха опасните язовири, които завари правителството в началото на мандата си преди около година. Тогава за обезопасяването им бяха отпуснати половин милион лева.

Освен опасни язовири прокуратурата откри и затлачени със строителни и битови отпадъци, обрасли речни корита. Само в Ямболско има 17 проблемни участъка. Именно в този регион по поречието на река Тунджа в началото на тази година наводнения причиниха сериозни щети. Почистването на речните корита в страната беше възложено на областните кметове. Според разпореждането на екоминистъра Ивелина Василева кметовете трябваше да осигурят проводимост на реките до средата на април. От проверката на прокуратурата става ясно, че дори кметовете в действителност да са изпълнили заръката на министъра тогава, ситуацията днес е подобна на тази преди почистването.

Освен това прокуратурата е констатирала и липса на актуални аварийни планове за обектите. На територията на Бургас плановете за действие в случай на бедствие на 24 язовира са били стари, а във Варна на 22 от водоемите.

Заключението на прокуратурата е, че проблемите в сектора се повтарят, което допринася за неблагоприятните последици при бедствени ситуации. За да вземе мерки срещу лицата, допуснали тези нарушения, вчера от прокуратурата сезираха министъра на околната среда и водите.

В отговор на въпроси на „Труд“ от екоминистерството не коментираха дали в страната има опасни язовири или не. От институцията посочиха, че резултати от есенните проверки на Басейновите дирекции за критичните участъци по реките ще бъдат предоставени на МВР. По отношение на затлачените речни легла експертите заявиха, че в Закона за защита при бедствия предстоят промени, с които да се осигури финансиране за почистването.

От ведомството на Ивелина Василева напомниха, че със законови промени е създаден орган, който ще контролира състоянието на язовирите.

Според най-новите промени в Закона за водите от началото на 2016 г. отговорността по надзора на язовирите в страната се прехвърля на Агенцията за метрологичен и технически надзор. За тази цел агенцията назначи 120 хидроинженери. По план те трябва да направят регистър, в който да попадат всички водохранилища в страната, които са над 3000.

Освен обезопасяването на язовирите, изясняването на тяхната собственост също се оказа нелека задача. В края на миналата година от ековедомството съобщиха, че 268 язовира в страната са с неизяснена собственост. Няколко месеца по-късно екоминистърката се похвали, че в страната вече няма безстопанствени язовири. Наскоро обаче шефът на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков опроверга това твърдение, като заяви, че 100-120 язовира остават без изяснен собственик.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.