Хари не желае да го наричат принц

Изследват двама ученици от Стара Загора за коронавирус

Бритни Спиърс показа как си е счупила крака (ВИДЕО)

Нинова към премиера: Не можете да проведете нито една модерна реформа като хората

Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на тол системата

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

5000 преподаватели в пенсия до лятото. 40 директори в София над 61 г. чакат предизвестия, но не ги гонят сега

Министерството на образованието и науката най-после реши да отвори системата за младите хора и да се раздели постепенно с преподавателите, които отдавна са навършили пенсионна възраст. По данни на синдикатите в системата има 5000 преподаватели (от общо 85 000), които са над 61 г. До началото на лятото Кодексът на труда разрешаваше на работниците да се пенсионират, ако те искат. С промяната в КТ обаче работодателят вече има право да приключва отношенията си със служителите след навършена възраст и осигурителен стаж.  

Процедурата е започнала и би трябвало да приключи с края на учебната година и началото на лятото.  Пенсионирането е по-преценка на директорите. Те са и в правото си да оставят възрастните им колеги, ако нямат достатъчно кадри или пари за обезщетения. 

„Пенсионирането е по преценка на работодателя“, обясни Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието.  За държавните училища това е министър Тодор Танев, който вече е пенсионирал 12 директори. От тях двама са напуснали по собствено желание, трима са и.д., а останалите са сменени от нови хора.

За общинските училища директорите се пенсионират по решение на шефовете на просветните инспекторати, а самите директори решават за учителите. От МОН са пуснали писмо до инспекторатите, в което им напомнят за поправката в КТ и от началото на годината има промени в системата. 

От образователните структури по места уточниха, че не навсякъде е възможно да се пенсионират учители, защото няма достатъчно пари за обезщетения, както и готови кадри.  А и сега е средата на учебната година. По принцип на места директорите могат да оставят по-възрастни учители, ако не им намерят заместници. На други, като в градовете с педагогически вузове за 1 преподавателско място кандидатстват по 40 души и няма да има такъв проблем. Системата няма да се оголва, увериха шефове на инспекторатите. В момента приоритет на министерството е изготвянето на новите стандарти, подчерта Кастрева.

В София 40 директори на училища, които са навършили годините (61 за жени и 63 за мъже) и имат стаж, са събрани от началника на инспектората Евгения Вълкова. Тя ги е предупредила, че в края на учебната година за техните места ще бъдат обявени конкурси.  Нито един от тях обаче не е получил предизвестие за пенсиониране към момента. Сред тях са директорите на 34-то, 81-во, 27-о, 73-то, 7-мо  и други училища. Само в 73-то, известно като Втора немска гимназия, предстоящото пенсиониране на Стела Запрянова бе посрещнато от колегите й като „уволнение“ от зам.-министър Ваня Кастрева и с декларация до медии в нейна защита. „Не съм уволнявала или пенсионирала никого, нямам такива права“, уточни Кастрева. Според нея смяната на директор е добре да става в края на учебната година, за да не се разстройва системата. А и по КТ трябва да има едномесечен предупредителен срок. Също така не може да се обяви конкурс, ако преди това мястото не е освободено. 

Големият проблем в системата е, че имаме най-застаряващите учители в ЕС. Средната възраст е над 52 г. и се покачва. Разликата между децата и учителите вече е почти 2 поколения.  Нормално е да е едно поколение, за да няма проблем с комуникацията. Също така е публична тайна, че директорите са трудно сменяеми. Новият просветен закон не прие мандатност за тях, но въведе атестация с опция за отстраняване на всеки 4 г. А това също е шанс за обновяване на системата и за гарантирано кариерно израстване на добрите педагози.

 И още един факт – пенсионирането не се посреща добре от педагозите в страната не само по субективни причини, а и заради факта, че законът предвижда след 1 август 2016 г при пенсия да се дават не 8, а 10 заплати, разказаха директори. Според учители  обаче, за да няма обвинения в субективност е необходимо да има и ясни вътрешни критерии при пенсионирането например дали първо да си отидат тези, които са натрупали най-голям стаж, дали тези с най-ниските резултати или нещо друго. 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.