Визитата на Борисов в Китай завърши със скандал, пребъркаха багажа му

Заради изключителните мерки за сигурност на летището в Пекин охраната на правителствения ВИП влезе в остър конфликт с българската делегация, която напускаше страната след края на срещата 16+1 в Китай, съобщи Би Ти Ви.

Това е среща на 16 премиери от централна и Източна Европа с китайските държавни ръководители. Почти в един и същи момент от летището си тръгваха всичките гостуващи европейски министър-председатели.

Полицаите, които охраняваха ВИП-а на българската делегация, обаче започнаха да пребъркват и багажа на министър-председателя, защото в джоба на един от костюмите му била забравена запалка. Стигна се до дърпане на костюмите и багажа, които директорът на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова се опита да спаси и така охраната накрая счупи закачалките.

Китайската полиция пребърка лекарствата и ножицата от медицинските инструменти в куфара на правителствения лекар, като отказа да ги пусне на борда. Най-голямо внимание обърна полицията на дезинфектанта, като го обяви за бомба.

По същата причина - лекарства и запалки, автобусът с куфарите на делегацията предишния ден беше арестуван и заграден с бодлива лента на летището в Шанхай поне три часа.

След викове конфликта беше разрешен много трудно от българския търговски представител в Китай Стоян Николов, който се намеси. Оказа се че китайците не знаели и не били предупредени, че това е делегация на българския министър - председател.

По време на скандала Бойко Борисов беше на среща с китайския президент Си Дзипин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят