Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Дянков: Целият парламент трябва да се бори за намаляването на дефицита

Министерството на финансите, както и целият парламент трябва да се борят за намаляването на дефицита. Това коментира финансовият министър в първия кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков.

„Вече не сме в кризата на еврозоната от преди няколко години. Няма причина нашият дефицит да бъде на нива от 2-3%, както е в момента. Трябва да се стремим той да бъде под 1%. Не виждам причини той да е по-голям“, заявява той.

По думите му постигането на такъв нисък дефицит отчасти е трудно, защото днешното правителство е коалиционно. „Но всички трябва да разберат, че финансовата дисциплина помага на всички партии, а не само на тази, която в момента е на власт, имам предвид главно ГЕРБ. Всички бъдещи правителства ще се борят с този проблем. Той не се решава нито за една-две години, нито в бъдеще правителствата ще се отърсят от него“, посочва Дянков, цитиран от БГНЕС.

„В интерес на всички политици е България да бъде финансова стабилност. Страната ни трябва да се върне към финансовата дисциплина, която съществуваше до 2012 г. – началото на 2013 г. Досега икономистите не са измислили алтернатива на политиката на спазване на финансова дисциплина. Ако има някаква алтернатива, то тя предстои да се измисли. Междувременно тези, които са тръгнали по друг път обикновено са стигнали до „гръцки сценарий“. Ако не „гръцки сценарий“, то поне до доста тежка и икономическа криза. Защото финансовите кризи водят след тях и до икономически кризи. България е далеч от „гръцкия сценарий“, макар че в последните две години дългът ни се удвои. В момента той е около 30%, много по-малък от този на Гърция. По-притеснителното е, че с този дълг идват и много по-големи лихви. А лихвите на всеки следващ бюджет влияят и изместват вниманието на бюджета от социални проблеми към чисто финансови проблеми, които не са необходими. Но, не България е далеч от Гърция“, казва в заключение бившият финансов министър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.