Франция почита жертвите от атентатите в Париж под строга охрана

Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентатите в Париж ще се състои във френската столица в двора на националния музеен комплекс „Инвалидите”, в който е погребан Наполеон. Роднини на някои от жертвите бойкотират церемонията.
Точно две седмици след поредицата от атентати в сърцето на Париж, президентът на републиката Франсоа Оланд ще открие церемония в памет на 129-те невинни жертви на радикалния ислямизъм. Към френския държавен глава се очаква да се присъединят редица световни лидери, съобщава БНТ.

Ден преди церемонията Оланд призова всички френски граждани да украсят балконите и прозорците си с националния трикольор през този ден, за да декларират единността на Франция.

Стотици французи, загубили свои близки и любими хора, ще присъстват на церемонията днес. Близо хиляда роднини на жертвите са получили официална покана от президента за събитието. Няколко семейства обаче обявиха бойкот на възпоминанието. Причините, които посочват, са различни, но ярко се откроява обвинението срещу френското правителство в неспособност да предотврати подобни атаки и че допуска терористи да се внедрят в обществото.

Мерките за сигурност във френската столица са допълнително затегнати днес, особено на фона на факта, че организаторът на атаките Салах Абдеслам все още е на свобода. 11 хиляди служители на полицията и жандармерията ще бъдат разположени из Париж в неделя, когато в града на светлините ще пристигнат десетки световни лидери за международната конференция за климата.

Коментари

Задължително поле