Във видинско село погребват мъртвите в дворовете, нямат гробище

Години наред жителите на видинското село Градсковски колиби погребват мъртъвците в дворовете на къщите си. Една от причините е, че в селото няма общо гробище. Освен това има слухове за неопяти покойници, които стават духове и нощем обикалят и тормозят жителите, пише tribali.

Местните разказаха, че от години нямат гробища, затова погребването на покойници става в дворовете на къщите. По думите им цялото село се е осеяло с гробове. В селото никога не е ставало дума да се направи общ гробищен парк. В него обаче се носят слухове за духове, които били неспокойни заради липсата на гробища.

Най-възрастният жител на селото е 89-годишната баба Цветана, а близките й са погребани в задния й двор. Според бабата ако те бъдат погребани в нормално гробище ще трябва да плаща гробна такса, а в задния й двор е безплатно.

Най-младият жител на селото пък е 57-годишният Евгени, като и в неговия двор също има погребани. Друга жителка на селото Марина Маринова пък разказа, че откакто се помни, никога в селото не е имало гробище. Така с течение на годините дворовете на жителите и нивите им са се превърнали в мини гробища.

Оказва се, че след подписването на Ньойския мирен договор, гробището на селото остава на територията на Сърбия и от тогава местните погребват своите близки до домовете си.

Кметският наместник Верка Вълкова разказва, че мястото не винаги е било толкова безлюдно. Преди години в 55-те къщи са живели по 5-6 човека. В селото е имало над 400 души, но с годините останали едва около 15 жители.

В селото се носят слухове и за духове, които са неспокойни от липсата на гробища. Възрастните хора споделят, че нощем чуват гласове и в селото има самодивски сборища.

За слуховете разказва и свещеникът и екзорсист отец Гелеменов, който смята, че в селото има нежелано присъствие. Според отчето когато душите на хората не са опяти както трябва започват да се озлобяват. Гелеменов разказа, че в някои случаи неопятите духове се превръщат в полтъргайсти. Отчето смята, че старото училище на селото също е свърталище на духове. „Тук има осезаемо демонично присъствие. Това е вампирско сборище“, категоричен е свещеникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони