Китайският премиер Ли Къцян: Технократът

Преди дни китайският премиер Ли Къцян подари на колегата си Бойко Борисов специален портрет. С нова технология за рисуване със спрей образът на българския министър-председател е пресъздаден триизмерно върху коприна. В портрета и рамката фигурират елементи от традиционната китайска култура за „Късмет и щастие” и символизиращи благопожелания. Т.е. съчетание на модерното и типично китайското. Такъв е и премиерът Ли - технократ, свързан с народа.

Ли Къцян (60 г.) има учудваща кариера, започнала с ръчен труд в затънтен селски район, за да се издигне до №2 в държавата с най-голямо население в света. Като премиер Ли е дясната ръка на президента и лидер на компартията Си Цзинпин с отговорности за практическото приложение на политиките. Със забавянето на китайската икономиката се появиха облаци в хоризонта на бъдещето му. Но през годините Ли е показвал, че може да се справя.

Син на местен чиновник в провинция Анхуей, 19-годишният Ли е пратен на село през 1974 г. след завършване на гимназия в местната столица Хъфей. В продължение на 4 години, като десетки хиляди други изучили се по време на Културната революция, той е на бригада. Пада му се в окръг Фънян, известен с песни, проклинащи сушата за бедността и недоимъка.

Градският младеж изпъква. "Работеше много. Доста добре се справяше с кърската работа", спомня си Пън Цзиншан, партиен секретар на с. Дунлин от 1958 до 2004 г. Заради това предлага Ли за член на компартията. Той казва, че Ли дошъл с кашон книги и много четял. Рядко показвал недоволство от тежките условия и мизерията за разлика от повечето други младежи. На 21 години станал партиен секретар на бригадата.

Учител от гимназията си спомня, че Ли прочел "Изкуството на войната" на Сун Дзъ още в началното училище, а и бил силно повлиян от конфуцианството. От ранни години показвал, че има стратегия и че иска да постигне нещо голямо.

Ли става един от първите студенти в правния факултет на Пекинския университет, когато се възобновява приемът след Културната революция, като отказва оферта на баща си да го вкара в местния партиен елит. Като студент му се отваря възможност да учи в САЩ, но той избира да расте в комсомола. Става секретар на организацията във вуза, а после влиза и в ръководството на ЦК на комсомола. Завършва право, а години по-късно защитава докторат по икономика в Пекинския университет.

В ЦК на комсомола се запознава с председателя му Ху Цзинтао, който между 2003 и 2013 г. ще бъде президент на Китай. И дълго време бе смятан за негово протеже.
При управлението на Хънан (1998-2004) Ли печели уважение с добрите си икономически постижения, които повтаря при изпращането му през 2004 г. да ръководи североизточната провинция Ляонин. През 2007 г. е върнат в Пекин, за да стане член на Постоянния комитет на Политбюро. Година по-късно го правят заместник на премиера Вън Цзябао.

Макар да се смяташе, че Ли може да оглави партията и държавата, той не проявява интерес към върха на властта. Изглежда го привлича практическата, технократска страна на властта. И при традиционната през 10 години смяна на китайските ръководители той някак си логично стана премиер през 2013 г.

Съпругата му Чън Хон е университетска преподавателка по английски, имат дъщеря. Самият Ли се справя добре с английския, обича да чете литература на английски. Няма данни, че дори и слухове, той или членове на семейството му да са замесени в корупция - а това може би е най-важната битка, която от над две години води тандемът на Си и Ли.

Ли Трите пожара

През 1998 г. на 43 години Ли Къцян става най-младият губернатор на провинция - централната Хънан. Макар да спечели уважение с икономически успехи, престоят му в там бе белязан от нещастния. Първо имаше серия грабежи, след това за кратък период стотици загинаха при три пожара - във фабрика, кино и нощен клуб, което му спечели прякора Ли Трите пожара. Избухна и скандал с хиляди заразени с ХИВ селяни при даване на кръв. Макар това да бе станало преди идването му, той отнесе критики за опит за потулването му.

ЗА НЕГО

Доста предпазлив, работохолик
"В сравнение със Си Цзинпин (президент и лидер на компартията) Ли Къцян е много по-предпазлив. Те имат различни стилове. Докато "синята партийна кръв" на Си му дава самоувереност, Ли е доста по-неоткрояващ се, което е резултат от многогодишната му упорита работа, с която стигна там, където е сега".

Бо Чжъюе, преподавател и смятан за един от водещите специалисти по китайските политически елити

Приятен, добре информиран
"Ли Къцян е приятен, добре информиран, с добро чувство за хумор. Изглежда непринуден, но уверен. Сдържан е за хобита и интереси, но каза, че обича да се разхожда. Откровено описа параметри на китайския БВП като "човешки продукт" и ненадеждни. Той е сред фаворитите за влизане в Политбюро наесен и може би да се издигне до Постоянния комитет и да наследи Ху Цзинтао (лидер тогава) през 2012 г."

Кларк Т. Ранд, посланик на САЩ, в грама от март 2007 г., огласена от "Уикилийкс"

Широко скроен, но благоразумен
"В университета Ли Къцян бе студент с буден ум, остроумен и с точен изказ. Имаше независимо мислене, широко скроено, но поведението му бе много благоразумно. Няма да се опълчи на властта по много въпроси. Беше амбициозен, искаше да постигне много."

Ван Цзюнтао, дисидент, живеещ в САЩ от 1994 г., след като лежа в затвор за подкрепа на продемократичните протести на "Тянанмън" през 1989 г.

Остър интелект, бърза реакция
"Ли Къцян очевидно има остър интелект. Говори доста стегнато, бързо реагира и отговаря на въпроси. Има постоянно слухове, че може да го изритат, но те се дължат най-вече на това, че му е поверена най-трудната работа. Но е много рисковано да бъде сложен на заден план и да се запази авторитетът на партията."

Кери Браун, експерт по Китай в университета на Сидни

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи