Със 7 млн. лева обновяват улици в община Симитли

Андреа Налес е първата жена, председател на социалдемократите в Германия

Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Кметове и жители от Симтлийско запретнаха ръкави, сами си правят навес на храм

Борисов: Президентската институция никога не ме е интересувала След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави, казва премиерът в интервю за dir.bg

Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Очакваните ползи от приемането на еврото в България Ще се повиши доверието в българската икономика, а в резултат от това ще се понижат разходите за външно финансиране

Див като мустанг 10 предавки и блокаж на предните колела

Сигнал за бомба пред президентството

Два нови маневрени локомотива родно производство за столичното метро

Над 30 китайски туристи са загинали при автобусна катастрофа в  Северна Корея

Общопрактикуващите лекари готвят национален протест

3D-принтер прави зъбни коронки и протези

3D-технологиите навлизат в зъболечението у нас като заместник на ръчния труд при изработката на коронки и протези. Първата у нас лаборатория за авангардното производство отвори врати в денталния факултет на Медицинския университет във Варна. Тя е оборудвана с немска техника по проект, финансиран от Фонда за научни изследвания с 225 000 лв. и гарантира бързо и прецизно изпълнение на протезите, обясни ръководителят на проекта и декан на факултета доц. Цветан Тончев.

Стандартните гипсови отливки минават през 3D-скенер, който ги “запечатва” за секунди и предлага решение за вида на конкретната протеза. След това 3D-принтер я произвежда от течен полимер. Целият процес се скъсява 4-5 пъти и отнема около 2 часа. На този етап в лабораторията ще се обучават студенти от втори курс, които ще правят само временни мостове и коронки, тъй като заради изисквания по проекта технологията ще се ползва само за научни цели до 2019 г. Дотогава ще бъдат създадени протоколи за прилагането й в практиката. Проектът ще бъде надграден и до 2 г. ще предложим пълна дигитализация на зъбното протезиране, в която гипсът за отливки ще бъде заменен с оптичен отпечатък, уточни доц. Тончев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.