Путин: САЩ знаеха летателния план на сваления Су-24

Русия връща визите за турски граждани

Русия прекратява от 1 януари 2016 г. действието на безвизовия режим за турски граждани, съобщи вчера външният министър Сергей Лавров. Новината дойде само ден след като премиерът Дмитрий Медведев даде два дни на министрите си да представят "ответни мерки" на турската "агресия", както нарече свалянето на руския Су-24.

Лавров отрече връщането на визите да е акт на отмъщение и я обясни с терористичните заплахи, идващи от Турция. "Това е директно свързано със сигурността на Русия и нейните граждани. Заплахите от тази страна са доста реални и Русия е много притеснена от тях", каза Лавров и посочи, че "бойци" преминават през турска територия "във всички посоки". Ден по-рано руското МВнР призова сънародниците си да не предприемат пътувания до Турция, а тези, които вече са там, да я напуснат заради опасност от терор.

Шефът на руската държавна агенция по туризма Олег Сафонов пък отсече, че "до 26 декември в Турция няма да остане нито един руски турист" (в момента там летуват 9900 руснаци). Сафонов посочи, че руснаците харчат годишно средно 151 милиона долара в турските курорти, "но Турция вече няма да получава тези пари".

Междувременно президентът Владимир Путин наля масло в огъня на кризата около сваления от Турция руски боен самолет, като заяви, че САЩ са били предварително информирани "къде, кога и на кои ешелони" ще работят руските летци. "Американската страна, оглавяваща коалицията, в която влиза и Турция, знаеше за мястото и времето на пребиваване на наши самолети. И точно там и в това време бяхме ударени", каза Путин. И продължи: "Изниква въпросът защо даваме тази информация на американците? Те или не контролират какво правят съюзниците им, или раздават тази информация насам и натам, бе да си дават сметка за последствията." Той опроверга твърдението на турската страна, че не са знаели, че самолетът е руски, като заяви, че това е "невъзможно - те имат опознавателни знаци, които се виждат добре". И попита: "Какво щяха да направят, ако самолетът беше американски, щяха ли да стрелят по американски?"

Русия чака карта от Франция за удари в Сирия

Русия чака да получи от Франция карта с местоположенията на силите в Сирия, които не са терористични и са готови да се бият срещу „Ислямска държава“, съобщи АФП, като цитира френския външен министър Лоран Фабиюс. „Ние ще направим това“, обеща вчера той, часове след разговорите в четвъртък вечер в Москва между руския президент Владимир Путин и френския му колега Франсоа Оланд.

Двамата се разбраха за размяна на разузнавателна информация за групировки, както и да не бъдат атакувани сражаващите се срещу „Ислямска държава“. Президентите се договориха засилване и координиране на ударите срещу ИД, включително по снабдителни източници, конвои с петрол и инфраструктура. Путин посочи, че без сухопътна операция успехът е невъзможен и в този смисъл естественият съюзник е сирийската армия на президента Башар ал Асад. В интервюто за радио RTL Фабиюс каза, че армията на Дамаск може да подпомогне срещу джихадистите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера че Западът не е готов за обща коалиция с Русия срещу „Ислямска държава“ в Сирия. „Оставяме отворени за всякакво сътрудничество“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят