Министър Лукарски: Опитваме се да наваксаме в отношенията с китайския бизнес

Министърът на икономиката Божидар Лукарски даде интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ.

Водещ: “Още от деня започваме с Божидар Лукарски, министър на икономиката, направо от Китай. Минахте през „Дондуков“, нали, едно заседание направихте?

Божидар Лукарски: Не само през „Дондуков“. И през „Славянска“, и си постояхме там, да. Малко тежка нощ беше.

Водещ: И през „Славянска“, и през „Дондуков“. Но, така или иначе е пресен път. Кажете сега какво ние ще вземем от Китай и какво ние ще дадем на Китай в резултат на тази визита – много дълга, надявам се била е важна и плодотворна.

Божидар Лукарски: Първо да отговоря за дължината, понеже премиерът повдигна този въпрос към някои.

Водещ: За дължината на какво?

Божидар Лукарски: За дължината на престоя ни в Китай. Нека да обърна внимание, че това беше в рамките на една среща на Югоизточна Европа и Китай…

Водещ: Упреци ли получихте, че сте били толкова?

Божидар Лукарски: Има по някои медии. Мога да ви кажа, че българската делегация в рамките на пребиваването й в Китай по време на този форум „16+1“, може би беше делегацията, която имаше най-натоварената програма и останахме най-малко време. Колегите пристигнаха дни преди нас и останаха доста след нас, за да провеждат разговор с китайските колеги. И трябва да кажа, че действително ние за съжаление се включваме в движение и трябва да наваксваме това, което другите колеги в региона отдавна действат.

Водещ: От Югоизточна Европа имате предвид?

Божидар Лукарски: От Югоизточна Европа. Това са страни и от Европейския и извън Европейския съюз. Но мога да дам пример особено с колегите от Сърбия и колегите от Словакия и Чехия, които са доста напреднали в това, което ми направи впечатление от срещите ми с китайския бизнес.

Водещ: Ние наваксахме ли сега?

Божидар Лукарски: Опитваме се да наваксаме. Надявам се, че това силно присъствие, тази голяма делегация даде сериозна заявка към Китай, че ние сме най-добрия трамплин за атакуване на европейския пазар и като географско разпределение, и като традиционни връзки с Китай, исторически, както и поради факта, че винаги нашите стоки и китайските стоки са имали приложение и при нас, и при китайците. Това, което мога да кажа, е, че действително ни чака доста работа, защото срещите, които проведохме, са само началото, а резултатите ще виждаме за в бъдеще. Доста проекти се обсъждаха.

Водещ: Кои са най-сигурните проекти, дори да са извън вашия ресор, можете да ги кажете?

Божидар Лукарски: Предложихме много неща. Аз обаче ще се спра само на моя ресор, защото успоредно с тази среща „16+1“ проведохме един много сериозен форум, организиран от Българската агенция по инвестиции в Шанхай, на който присъстваха повече от 100 китайски фирми. Много сериозен интерес. Имаше около 40 фирми от българска страна и се сключиха няколко споразумения за сътрудничество.

Водещ: Не предварителни, истински споразумения?

Божидар Лукарски: Истински споразумения. Мога да отлича споразумението за производство на олио от слънчоглед.

Водещ: Къде, в България или в Китай?

Божидар Лукарски: В България за износ от Китай, с китайска инвестиция, която е насочена към Бургас, по-конкретно към индустриалната зона в Бургас. Те там имат доста закупени вече масиви от слънчоглед и предстои производството. Търсят място за фабрика, която да произвежда олио и съответно това олио да бъде изнасяно за Китай.

Водещ: Един въпрос. Колко олио ние можем да произведем за Китай? Защото ваши министри от предишни кабинети се оплакват – ние отиваме с предложение, те от нас искат милиарди тонове, ние предлагаме хиляди.

Божидар Лукарски: Естествено. Тук става дума за китайски инвестиции. Не само ние, няма страна в света, която да може да задоволи отведнъж необятния китайски пазар. Нашата идея е да намерим своята ниша. И понеже ние сме традиционно силни в производство на слънчоглед и слънчогледово масло, да успеем да се наложим на китайския пазар.

Водещ: Добре. Друго споразумение?

Божидар Лукарски: Други проекти имаше свързани… български фирми подписаха споразумение за сътрудничество с китайски фирми и в Пекин, и в Шанхай, за съвместно изграждане на завод за производство на кисело мляко в Китай само за китайския пазар; подобно нещо се случи с една фирма, която се занимава с розово масло, която също да произвежда и изнася розово масло за Китай. Не само да произвежда, но и да изнася насаждения, които да бъдат под наше ръководство и под наблюдение на наши специалисти да бъдат развивани и отглеждани такъв тип растения – и розово, и лавандулово масло, в големи масиви в една от китайските провинции. Също така мога да отбележа една много сериозна инвестиция, може би най-големият завод, който предстои да се изгради в България с китайски средства близо до Добрич, в Добруджа, за преработване на фураж. Както каза колегата Десислава Танева, такова нещо досега не е правено. И наистина имаме сериозен потенциал и в областта на земеделието, в областта на преработвателната промишленост, да атакуваме китайския пазар. Пак казвам, не можем да задоволим тези потребности, които те имат, но в крайна сметка и ние сме част от света и трябва да намерим своето място в този икономически, бих го нарекъл, дракон, какъвто е Китай.

Водещ: Всички ли ваши колеги са доволни от това посещение? Имам предвид и Лиляна Павлова, която, доколкото знам, е постигнала споразумение и тя в областта на инфраструктурата, доста силно.

Божидар Лукарски: И колегата Московски, и колегата Павлова постигнаха доста резултати. Всички сме задоволени, разбира се, но един умерен оптимизъм трябва да изкажа, защото в крайна сметка резултатите тепърва предстоят. Външният министър подписа две споразумения, едното в областта на външноикономическите отношения, другото в областта на образованието, където Китай е доста напред. Изобщо доста конкретни неща се свършиха за този престой на делегацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес