Каракачанов за руския самолет: Това не е инцидент, а засада от турска страна

Според мен това не е инцидент, а добре организирана засада от турска страна. Това каза Красимир Каракачанов пред bTV.

По думите му турксите власти много добре са знаели, че руският самолет Су-24 се връща от мисия и вече е пуснал товара си. „Една голяма световна коалиция ще реши проблема, който Турция няма интерес да реши. Така страната остава маргинален второстепенен фактор в този конфликт”, допълни Каракачанов.

„Поведението на България трябва да бъде такова, че да сниши тона на разговорите между Русия и Турция”, смята Валентин Радев. Той допълни, че и двете страни нямат интерес от евентуален военен конфликт. „Показаха мускули, но и двете държави нямат интерес”.

„Не вярвам да има военен отговор от страна на Русия, но не бих се учудил ако турски самолет навлезе в сирийското въздушно пространство да пострада”, каза Каракачанов. Според него от години турските военни нарушават границите на Сирия и Ирак и подобен случай е неминуем.

„Надявам се вече да бъдат много по-внимателни, да подпишат съответните документи”, каза Радев. По думите му това са първите стъпки към разпределяне на отговорността и „избистряне” на коалицията.

„Не мисля, че „Ислямска държава” печели от този случай, защото това беше целта на Ердоган – да задейства НАТО и да се оплаква, че има опасност от руска агресия”, допълни Каракачанов. Според него това е така, защото Турция не желае да се създаде международна коалиция за борба с групировката.

„Според мен „Ислямска държава” потриват ръце като гледат какво се случва във въздуха, но те ще загубят”, каза Радев.

Коментари

Задължително поле