Разкриват специалност "Софтуерното инженерство" във ВТУ по идея на IT специалист

"Софтуерното инженерство" е новата и най-перспективна специалност във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Идеята за нея е на IT специалист, който дълго време е работил в Америка.Върнал се в България, създал фирма и открил офиси в София и Пловдив.

"От компанията предложиха да си сътрудничим. Искат да наблегнат на практиката от първи курс и теорията да отстъпи при обучението. Когато младите програмисти започнат работа и видят какво им липсва, тогава те сами ще тръгнат да търсят теоретическите дисциплини. Освен това фирмата иска не да ограничи обучението до предметите, свързани с математиката и информатиката, а да има подготовка за обща култура, дори часове по философия и история например", обясни пред "Труд" ректорът на великотърновския университет проф.Христо Бонджолов.

Той сподели, че инициативата е по американски модел. От компанията ще инвестират в лаборатория във ВТУ. Ще осигурят необходимото техническо оборудване, стаж на студентите и работа след това. "Получава се затворен цикъл. Имат докторантски програми, включително и специалисти, които искат да правят докторантури при нас", разясни проф.Бонджолов.

Ректорът на ВТУ разкри, че всички аутсорсинг фирми имат подобни предложения. "Бумът последните 4-5 месеца е невероятен. Седма фирма проявява интерес към нашите възпитаници, само че там таргетгрупата е друга. Много компании се интересуват от студенти от Филологическия факултет, които владеят по 2-3 езика", допълва проф.Христо Бонджолов.

Учебното заведение обаче не успява да захрани всички фирми с кадри, защото всяка предлага опция до 100 студенти, а в момента няма толкова добре подготвени млади преводачи.

Ръководството на ВТУ се опитва да привлича чуждестранни студенти извън ЕС-от Казахстан, Азербайджан, Гърция и Кипър. "Имаме договор с Тракийския университет в Одрин за магистърска програма с немската катедра. С посланика на Палестина у нас пък преговаряме за договор с университет във Витлеем", съобщи проф.Бонджолов.

Той сподели, че около 12 000 младежи на година отиват да учат в чужди университети и няколко хиляди се връщат обратно. Част от тях се прибират в България да си завършат образованието и да учат магистратура.

"Потресен съм от факта, че фирмите, които изнасят жива плът, се договарят с учителите, плащат им процент и те влизат в час и казват на децата: "Отивайте навън!". Как да се борим срещу това?", коментира проф.Христо Бонджолов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони