Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Разкриват специалност „Софтуерното инженерство“ във ВТУ по идея на IT специалист

„Софтуерното инженерство“ е новата и най-перспективна специалност във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Идеята за нея е на IT специалист, който дълго време е работил в Америка.Върнал се в България, създал фирма и открил офиси в София и Пловдив.

„От компанията предложиха да си сътрудничим. Искат да наблегнат на практиката от първи курс и теорията да отстъпи при обучението. Когато младите програмисти започнат работа и видят какво им липсва, тогава те сами ще тръгнат да търсят теоретическите дисциплини. Освен това фирмата иска не да ограничи обучението до предметите, свързани с математиката и информатиката, а да има подготовка за обща култура, дори часове по философия и история например“, обясни пред „Труд“ ректорът на великотърновския университет проф.Христо Бонджолов.

Той сподели, че инициативата е по американски модел. От компанията ще инвестират в лаборатория във ВТУ. Ще осигурят необходимото техническо оборудване, стаж на студентите и работа след това. „Получава се затворен цикъл. Имат докторантски програми, включително и специалисти, които искат да правят докторантури при нас“, разясни проф.Бонджолов.

Ректорът на ВТУ разкри, че всички аутсорсинг фирми имат подобни предложения. „Бумът последните 4-5 месеца е невероятен. Седма фирма проявява интерес към нашите възпитаници, само че там таргетгрупата е друга. Много компании се интересуват от студенти от Филологическия факултет, които владеят по 2-3 езика“, допълва проф.Христо Бонджолов.

Учебното заведение обаче не успява да захрани всички фирми с кадри, защото всяка предлага опция до 100 студенти, а в момента няма толкова добре подготвени млади преводачи.

Ръководството на ВТУ се опитва да привлича чуждестранни студенти извън ЕС-от Казахстан, Азербайджан, Гърция и Кипър. „Имаме договор с Тракийския университет в Одрин за магистърска програма с немската катедра. С посланика на Палестина у нас пък преговаряме за договор с университет във Витлеем“, съобщи проф.Бонджолов.

Той сподели, че около 12 000 младежи на година отиват да учат в чужди университети и няколко хиляди се връщат обратно. Част от тях се прибират в България да си завършат образованието и да учат магистратура.

„Потресен съм от факта, че фирмите, които изнасят жива плът, се договарят с учителите, плащат им процент и те влизат в час и казват на децата: „Отивайте навън!“. Как да се борим срещу това?“, коментира проф.Христо Бонджолов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.