Михаил Миков: Бюджетът на управляващите застрашава сигурността и мира в държавата

Бюджетът за следващата година застрашава вътрешния мир в страната. За това предупреди в доклада си пред Националния съвет на БСП лидерът на левицата Михаил Миков, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Бюджетът води още бедност, неравенства, социална дезинтеграция и в крайна сметка руши устройството на обществото и държавата. Той е израз на разбирания за управление, които застрашават и вътрешната сигурност, и етническия мир”, категоричен бе Миков. Председателят на БСП отбеляза, че левицата е направила предложения за изменения преди второто четене на Бюджет 2016 в опит за минимизиране на щетите, които нанася той. „Дори да бъдат приети в цялост, няма как да подкрепим този бюджет, защото и по принцип, и по философията си той е несъвместим с лявата политика, която предлагаме”, подчерта обаче лидерът на левицата.

„Ясно е, че новият бюджет е несъвместим с националния интерес на България, още по-малко с интереса на хората. Той обслужва тесен кръг от лица и хора, които се опитват да съсредоточат в себе си още повече от публичните ресурси, които поначало би трябвало да са предназначени за провеждане на политики в интерес на хората”, заяви Михаил Миков.

По това кой ще подкрепи бюджета и на второ четене, ще стане ясно и кой стои близко до този тесен кръг от хора, които ползват политическата власт за реализиране на конкретни частни икономически интереси. По това кой няма да подкрепи този бюджет ще стане ясно и кой отстоява интереса на хората и националния интерес, смята лидерът на социалистите.

„Последното заседание на Националния съвет беше показателно за това как някои другари разбират вътрешнопартийния живот и своята роля в него. Преди всичко трябва да е ясно, че БСП има устав и всички решения на органите на партията трябва да се разполагат на плоскостта на неговите разпоредби”. Това заяви председателят на БСП пред членовете на НС на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Гласуването, което проведохме предния път, беше в противоречие с устава и в интерес на партията”, отбеляза Михаил Миков, но едновременно с това попита: „Как ще засилим доверието в партията и надеждността на нейното функциониране, ако продължим да прокарваме личните си, често неполитически интереси, в нарушение на правилата?”.

„Трябва да е ясно, че дискусиите по вътрешнопартийни въпроси следва да се водят преди всичко в уставните органи на партията. Изнасянето им в медиите и другаде може и да обслужва нечий частен интерес, но не допринася за добрия облик на БСП сред хората”, категоричен бе лидерът на левицата.

„Ако някой не е разбрал от доклада ми на предишното заседание на НС какви са причините за лошото представяне на БСП на последните избори, той или не е слушал внимателно, или пък не обича да слуша неприятни новини”, каза Михаил Миков. Председателят на БСП припомни, че много хора са заявили, че „ръководството не е казало нищо за причините за лошия резултат.

„Смятам, че достатъчно беше казано. Могат още много неща да се кажат и на нашите заседания и на заседанията на Общинските и Областните съвети, които трябва да конкретизират проблемите, за да търсим заедно решения както на национално, така и на областно и общинско равнище”, подчерта Миков.

Коментари

Задължително поле