Кралев: Казусите с ЦСКА и щангите бяха най-тежките през първата ми година като министър

„Казусите с ЦСКА и Българската федерация по щанги бяха най-тежките през първата ми година като министър. Просто, защото решаването им е извън възможностите на държавата и в частност на нашето министерство". Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в интервю за „Дарик”.

„Целият ми екип се опитва да помогне. И по двата казуса, каквото можахме направихме, за да бъдат облекчени и да има светлина, когато се решават такива процеси”, каза още Кралев.

Министърът допълни, че откакто е заел поста, всяко негово интервю, пресконференция или публична изява започва с въпроси за ЦСКА.

„Мисля, че бях достатъчно ясен през тези 12 месеца. Единственият казус, който държавата трябва да разреши е въпросът с базите. Но през 2013-2014 г., използвайки кризата в управлението на държавата, тогавашното ръководство на ЦСКА умело успя да изманипулира феновете и да им обясни, че има проблем с базите. А всъщност истината е, че те нямаха пари и оправдаваха безпаричието си с това, че нямат собственост върху тях, което не е така. Договорът е подписан през 2012 г. по времето на министър Нейков със специално решение на МС и Парламента. Базата се отдаде на ЦСКА за срок от 25 г. Тогава е направен много голям компромис, защото знаете, че в момента може да се отдават под наем спортни съоръжения за 10 г., а тогава парламентът взима решение да се удължи този срок за 25 г. само за казуса ЦСКА, за да имат право да управляват своя дом за по-дълъг период", разясни Кралев.

Спортният министър изрази увереност, че ЦСКА ще реши проблемите си, защото българският футбол има нужда от този легендарен клуб.

По повод одита на Сметната палата, според който Национална спортна база е натрупала задължения в размер на 22,4 млн. лв., министър Кралев уточни, че половината от тези дългове са амортизационни отчисления само за Арена Армеец, а най-големите финансови грешки са допуснати при управлението на предишния изпълнителен директор Марио Примджанов.

„Най-интересното обаче е, че имаме подобен казус в другото търговско дружество – „Академика”, по който българският съд е осъдил по друг начин. Сметната палата съставя актове на НСБ и на нейния директор Примджанов за това, че не са провели обществени поръчки. В „Академика“ пак по време на управлението на Орешарски са сключили договор за отдаване на плаж в Равда на фирма Х без обществена поръчка. Ние заведохме дело и се аргументирахте с това, че не е проведена обществено поръчка - така както изисква Сметната палата. И преди няколко дни съдийката Радостина Данаилова от Софийски градски съд решава, че това дружество не е създадено за постигане на обществени цели. Дружество, което е 100% държавна собственост, на което 100% от дейностите му са свързани да обслужва българския спорт, не било създадено за постигане на обществени цели. Е такава дивотия не може да има!”, възмути се Кралев.

Министърът беше категоричен, че ще продължи практиката финансирането на домакинства на международни събития от страна на държавата ще бъде ограничено.
„Министър Раданова, която управлява само 3 месеца, взе някои важни решения за българския спорт и за самото министерство. Едно от тях беше, че трябва да се ограничат всички безсмислени домакинства, които държавата поема. Смисленото домакинство е там, където имаме успехи или държавата получава международна реклама. Не може да взимаш домакинство на спорт, на който идват 50 души да го гледат и да даваме пари, за да изхранваме чуждите спортисти”, заяви Кралев.

Основните домакинства, които ще получат държавна подкрепа през 2016 г. са АТР турнирът по тенис, двете Европейски купи по ски в Боровец и Пампорово, Олимпийската квалификация по бокс за мъже и Европейското първенство по бокс за жени, Световна купа по художествена гимнастика, Европейското първенство по кану-каяк за младежи в Пловдив и Европейско първенство по волейбол за младежи.

„Това са спортовете, които ние трябва да подкрепяме и на които трябва да даваме пари за домакинства”, каза Кралев.

Той допълни, че през 2018 г., когато България поема председателството на Съвета на Европейския съюз, у нас ще има Световно първенство по волейбол, което организираме заедно с Италия, Световно първенство по бокс за жени, Световно първенство по художествена гимнастика и Световно първенство по гребане за мъже и жени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт