Печалбата на бензиностанциите на “Лукойл” - между 0,7 и 1,1%

51,8% от цената на литър А95 са данъци и акцизи

Печалбата на една от най-големите вериги бензиностанции у нас - “Лукойл България”, е 1,1% от бензина и 0,7% от дизела, съобщи вчера Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Той уточни, че това са осреднени данни и обединяват няколко вида бензин и дизел и показа нагледно как се формират цените на горивата.

При бензина 51,8% от цената са данъци и акцизи, едва 26,2% - себестойността на самите горива, 6,2% - себестойността на преработката на нефта, 2,4% - за биокомпоненти, 12,2% - дистрибуция и маркетинг, и 1,1% печалба. Данъците и акцизите формират 49% от цената на дизела, 28,3% отиват за преработка, 13% - за дистрибуция и маркетинг, и 2,5% - за биогоривата. “Тази структура дава обяснение и защо цената на горивата у нас намалява с по-малък процент, отколкото поевтинява петролът на световните пазари.”

Той оспори и твърденията за картел при горивата с думите: “Никъде в Европа няма разлики в цената на продаваните горива по-голяма от 10 стотинки. Това означава ли, че в цяла Европа има картел?!”.

“Ние работим за печалба, но тя в никакъв случай не е 40 стотинки на литър, както някои се опитват да изкарат. Ако беше така, досега да сме станали милиардери при тези обороти от милиони литри на ден и къде щяхме да си крием парите - в чували ли?!”, попита риторично Златев.

Коментари

Задължително поле