Петкова: Имаме два плана, ако настъпи промяна в доставките на газ

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна в предаването „Неделя 150” по БНР.

„Това, което със сигурност мога да кажа към днешна дата е, че не са на лице никакви основания за притеснение, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно, както по националната, така и по транзитната газопреносна мрежа”, увери министър Петкова.

Тя обясни, че налягането в транзитната газопреносна мрежа тази сутрин е било между 45 и 46 бара, при договорено 38 бара, а по националната налягането е 40-42 бара. „Хранилището в Чирен е пълно. Към този момента в него има 444 млн. куб.м. активен газ. Не са на лице основания за притеснения и българските граждани и индустрия трябва да бъдат спокойни”, категорична бе Теменужка Петкова.

Тя допълни, че са били предприети всички необходими действия и съществуват два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи ситуация, при която в доставките има промяна. ”Първата мярка в случай на промяна на доставките към наша посока е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен. Наред с това съществува възможност за създаване на условия за значителен пренос на природен газ от Гърция през България, като може да се използва новоизградената технологична връзка между националната ни газопреносна връзка и транзитната газопреносна мрежа при компресорна станция „Ихтиман”.

„Булгаргаз” има сключено споразумение, според което в случай на нужда до часове може да бъде осигурено получаване на доставки от газ от Гърция”,обясни министър Петкова. Тя подчерта, че към това ще се прибегне само в много крайни ситуации. ”Предприели сме всички необходими действия. Има опция и за въвеждане на ограничителен режим с цел осигуряване на защитените потребители на природен газ като болници и училища”, допълни министър Петкова. „Това, което със сигурност мога да кажа е, че към този момент не е налице никаква причина за опасения за сигурността на доставките и транзита на газ към България”, подчерта отново тя.

Коментари

Задължително поле