Анкара предава на Москва тялото на убития руски пилот

Турският премиер Ахмет Давутоглу зави вчера, че тялото на пилота, убит при свалянето на бомбардировача му Су-24 от турски Ф-16, ще бъде предадено на руски дипломати. "В 01:45 ч от Сирия ни бе предадено тялото на пилота, загубил живота си след нарушаване на въздушното ни пространство.

Намиращ се в Хатай (Южна Турция) православен свещеник извърши необходимите религиозни обреди", заяви още Давутоглу пред журналисти в Истанбул.

Военен самолет на турските ВВС транспортира вчера следобед на летище до Анкара тленните останки на подп. Пешков, съпровождани от руския военен аташе. Там чакаха руският посланик Андрей Карлов и представители на посолството.

Су-24 бе свален на 24 ноември с ракета "въздух-въздух" от турски Ф-16. Турция твърди, че самолетът навлязъл във въздушното й пространство за 17 секунди и го свалила, прилагайки автоматично правилата за нарушители, без да знае, че е руски. Самолетът се разби на сирийска територия, контролирана от бунтовници. Русия твърди, че Су-24 не е влизал в небето на Турция, а Путин нарече станалото "удар в гърба". Той отличи посмъртно подпд. Пешков с "Герой на Русия", а руските военни заявиха, че е застрелян от земята, докато се спускал с парашут след катапултиране. Другият пилот - щурманът Константин Мурахтин, бе спасен при операция на руски и сирийски спецсили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят