"Ислямска държава" е екзекутирала над 3 500 души

Обвинени в магьосничество, хомосексуализъм или предателство: от юни 2014 г., когато беше обявен халифатът им, терористичната милиция "Ислямска държава" е екзекутирала повече от 3,5 хил. души, пише германското издание Der Spiegel, като се позовава на информация от правозащитна организация. Повечето от жертвите са цивилни граждани. Сред тях има и деца, съобщава "Фокус".

Сирийската обсерватория за правата на човека твърди, че е документирала общо 3591 екзекуции в Сирия от края на юни 2014 г. досега. Според активистите цивилните жертви са 1945 души, от които 103 жени и 77 деца. Те са осъдени на смърт заради магьосничество, хомосексуализъм или за сътрудничество с водената от САЩ международна коалиция. Почти половината от извършените екзекуции са на лица от шиитски произход.

Според сведенията на правозащитната организация 975 правителствени войници и около 250 бойци на други екстремистки групи също са екзекутирани от джихадистите, но сред жертвите им има и 400 души от собствените редици на групировката, които преди всичко са наказани заради опит да дезертират.

Коментари

Задължително поле