Посланик Сюлейман Гьокче: Не искаме ескалация, но няма да сме снизходителни

“Нямаме за цел да ескалираме ситуацията, но никой да не очаква от нас снизходителност.” Това заяви посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче по време на пресконференция за българските медии по повод сваления руски бомбардировач Су-24.

Посланик Гьокче изрази на три пъти съжаление за “злощастния инцидент”, но едновременно повтори заявената и на най-високо ниво турска позиция, че страната с решимост ще защитава суверенитета си оттук нататък. Според него приетата от турските въоръжени сили нова “процедура за избягване на инцидентите” (Rules of Engagement, по натовската терминология - б.а.) на турско-сирийската въздушна граница като основно обяснение (аргумент) за действията на турските ВВС и конкретния инцидент за свалянето на руския бомбардировач СУ-24 на 24 ноември. Дипломатът поясни, че Москва е била предупредена за тези правила. Съгласно тях руският самолет е определен като “неизвестен нарушител”, защото пилотите не са се идентифицирали въпреки десетократните предупреждения от турска страна. 

“За нас борбата с тероризма означава обезвредяване на терористични цели, а според Русия за “терористи” се приемат всички опозиционни на режима на Асад сили. Турция е част от международната анти-ИДИЛ коалиция, предоставила е свои бази за западните й партньори и пита: “Откъде смятате, че излитат самолетите на коалицията?”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини