Изоставят смъртоносната пътека до Крушунските водопади, строят нова

Нова екопътека ще бъде построена под Крушунските водопади. Това съобщи кметът на община Летница д-р Красимир Джонев.

Съоръжението ще заработи в началото на новия турстически сезон. То ще отстои на безопасно разстояние от срутището, което на 6 ноември т.г. рухна върху трима туристи. От тях 45-годишната Катя Павлова и спътникът й британец Иън Джонсън загинаха на място, а тяхна позната се оттърва само с травми.

Според кмета Джонев строителството на бъдещата екопътека ще започне с общински пари, но се планува тя да бъде завършена с евросубсидии.

В същото време тези дни екип геолози от СУ са приключили с проучването на скалните венци над водопадите. Резултатите на изследването гласели, че липсва каквото и да е опасност скалите над и под водопадите да вземат нови жертви. Под ръководството на архитекти ще бъде направено цялостно обручване на каменните масиви в участъка, станал лобно място на двамата туристи.

Достъпът до Крушунските водопади ще остане забранен до старта на турсезон 2016. Забраната обаче не щяла да се отрази отрицателно на приходите от туризма за Община Летница, тъй като по правило през есенно-зимния сезон трафикът от поклонници на красотите на най-голямата в България естествена водна травертинова каскада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини