ВСС „опраска“ Христо Иванов

Цацаров: Министърът работи не с факти, а с писания на щерката на Бъчварова

Кадровиците отхвърлиха предложението

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли бурно предложението на Христо Иванов да бъдат „опраскани“ двама влиятелни прокурори и „опраска“ (по израза от „Яневагейт“) самия него, разобличавайки участието му в скандали и интриги.

Правосъдният министър внесе предложение в съвета за образуване на дисциплинарка срещу градския прокурор Христо Динев и прокурор Боряна Бецова заради прекратена преписка.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче забеляза, че в искането си министърът се позовава не на факти, а на публикации. И изброи сайтовете "Съдебни репортажи", "Медиапул", "Биволъ" и "Клуб Z". Уточни, че по темата е публикуван и „анонимен“ материал в "Капитал", чийто автор предположи, че е дъщерята на вътрешния министър Румяна Бъчварова или журналистът Росен Босев. „Няма кой друг да е, защото те следят съдебната тема“, каза главният прокурор. И напомни, че именно Бецова е отказала да образува разследване по сигнал на "Протестна мрежа" от Ивет Добромирова, Антоанета Цонева, Асен Генов и други. Подчерта, че на шеста позиция в списъка бил именно Христо Иванов. И запита дали предложението му не е продиктувано от този факт.

„Стигнахме дотам в предложението да казвате, че прокурор Бецова е извършила престъпление, като се позовавате само на медийни публикации - възмути се Цацаров. - Прокурор Бецова не е толкова черна, колкото си мислите. Ако не защитя всичките си прокурори, по-добре да си тръгна, но ще ви доставя удоволствие и няма да го направя. Нямаше да бъде толкова емоционален, ако прокурор Бецова не беше днес в съдебната зала (по делото „Бисеров“ - б.а.). На ваше място бих се срамувал от това, което съм направил.“

Намеси се и членът на ВСС Елка Атанасова: „Много от нас са били обект на журналистически публикации, в които фактите не са били верни. Това, че е излязло в медиите, не означава, че е било така. Да образуваме производства срещу колегите, които да минат през целия ад, да тръпнат при изслушването какво ще решим… Трябва да променим практиката си.“

Предложението на Иванов бе отхвърлено с 16 гласа "за", един "против" и 6 "въздържали се". То бе свързано с проверка срещу бившия министър на инвестиционното проектиране от кабинета „Орешарски“ Иван Данов. Публикации през 2013 г. твърдяха, че от 2004 до 2005 г. е получил 15 000 евро от френските социални служби като безработен, въпреки че работел.

„Има съобщение от Франция, че няма неправомерно овладени суми“, коментира Бецова.

„Няма да си дам оставката“, каза Иванов, преди да влезе във ВСС.

Разследват съдържанието на „Яневагейт“

Прокуратурата ще разследва и съдържанието на изтеклите записи на разговори между бившите съдийки от Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова. Освен разговорите, добили известност като „Яневагейт“, ще се проверяват и медийните твърдения на Ченалова, че „елегантно получавала указания по някои дела” от Янева и от главния прокурор.

„Нека имаме предвид, че в материалите по досъдебното производство може да са налице и данни, които общо взето обясняват поведението на някои от участниците в този разговор”, посочи вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той отрече да е давал указания как да се реши дело, в което бил намесен посланик, както обяви Ченалова.

Главният прокурор Сотир Цацаров:

Политическа сила се упражнява върху прокуратурата

“Има политическа сила, която има пълен интерес този шум да продължи. Тази политическа сила се упрaжнява в продължение на 2 г. върху българската прокуратура. Този сценарий има още една цел и това е обезвреждането на конституционните промени.” Това обяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

Пред ПИК той уточни, че лидерът на тази сила е Радан Кънев: “Той не е човекът, който ще ме призове да си изчистя името, защото аз нямам от какво да се срамувам. Нито човекът, който ще ме определи за жертва. Бих го посъветвал да се концентрира върху себе си.”

Цацаров допълни, че авторите на този сценарий са в София. „Този сценарий е задействан и ще продължи да действа, докато траят всички процедури, свързани с измененията в конституцията“, каза той. Запитан дали се страхува от министъра на правосъдието Христо Иванов, главният прокурор отрече. След това повтори, че премиерът Бойко Борисов няма отношение с обвинение по делото “Червей”, както се твърди в „Яневагейт“. “Делян (пак по „Яневагейт“ - б.а.), независимо дали е Добрев или Пеевски, по никакъв начин не е провеждал разговор, в който да е било въздействано на едната от двете дами (съдиите Янева и Ченалова - б.а.) да не бъде обвиняема”, каза Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право