Паника за бомба на летище София. Борисов: Банда некадърници ни вдигна на крак (обзор)

Терминал 1 на летище София остана затворен 11 часа, след като полицейско куче реагира на взрив в съмнителен бял микробус. В крайна сметка бомба не бе открита, но прибързано съобщение за открита адска машина от служителка на пресцентъра на летището паникьоса пътниците и посрещачите им.

Службите бяха вдигнати на крак към 12,50 ч. При рутинен обход на граничари на паркинг пред стария терминал 1 служебното им куче реагирало на бомба при подушване на бус “Мерцедес” с белгийска регистрация. Специален уред за засичане на взривни вещества също дал положителен сигнал. Районът бе отцепен, а полетите пренасочени към терминал 2. Спряно бе и движението от кръстовището преди аеропорта, пътниците не бяха допускани. Антибомбаджии от МВР със специални защитни облекла отвориха буса и с робот внимателно извадиха багажа - няколко обемисти торби, куфари и кашони. Виждаха се и пликове от известен английски онлайн магазин. Една от чантите бе гръмната с контролиран взрив.

Към 17,30 ч проверката приключи. Оказа се, че в мерцедеса имало дрехи и козметика. Собственикът му го паркирал към 1 ч през нощта във вторник и рано сутринта излетял със самолет. От МВР не казаха дестинацията. Според сайта на летище София в ранните часове от терминал 1 е имало полети до Лондон, Берлин, Брюксел, Дортмунд и Милано. Шофьорът е чужденец, но не бе съобщено от каква националност. До късно снощи не се разбра и какво е заблудило полицейското куче.

Бойко Борисов: Банда некадърници ни вдигна на крак

МВР почти веднага опроверга съобщението за открита адска машина от служителка на аеропорта. Шефът на летището Христо Щерионов лично излезе да успокои медии и пътници. “Банда некадърници предизвика паниката на летището”, коментира премиерът Борисов пред сайта “24 часа”. “Да отменяш полети, да говориш глупости по медии, да вдигаш на крак държавата е не просто грешка, а безотговорност, и виновните трябва да понесат отговорност за това”, заяви премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини