Светлозар Лазаров: Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов дестабилизират държавата

Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов дестабилизират държавата. Това каза пред журналисти бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров след разпита му по делото „Червей” в Софийски градски съд, предаде Фокус.

По думите му, те упражняват политически натиск върху системата на МВР. "Според вас нормално ли е да се дестабилизира съдебната система и сектор "Сигурност" при тази външнополитическа обстановка?", попита той.

"Назначаван съм два пъти за главен секретар - първият път от президента Плевнелиев и вторият от Министерски съвет при Пламен Орешарски", припомни Светлозар Лазаров. "Трябва да ги питате тях дали някой ми е оказвал натиск. Какво свършихме, всички видяха - опазихме си границата, опазихме си гражданското общество и не допуснахме ескалация на напрежението", добави той.

На въпрос какво е причината за това той да бъде обвързан със случая ,т.е. да бъде дискредитиран Лазаров отговори, че има следните причини. "Първо, гарантирах гражданския мир в страна, вследствие на многобройни протести. Гарантирах гражданските права и свободи на хората, да могат да излязат и да изразят свободно и спокойно своята позиция. Може би причината е, че не допуснах да бъде опожарен парламентът и да не бъде разбит Министерски съвет", поясни бившият главен секретар.

На въпрос защо премиерът го е пожертвал, Светлозар Лазаров отговори, че никой не го е жертвал, той сам е подал оставка, защото е упражнен груб политически натиск срещу него, който започнал да се отразява в системата. "Очакваха, че след моето напускане системата ще се успокои и ще започне да работи нормално. Още повече, че говорителите на тази партия (ДСБ) твърдяха, че с моето напускане и реформите през февруари месец, в сектор "Сигурност" ще приключат", обясни той, като добави, че както се вижда те все още не са приключили, нито системата се е успокоила.

"Този политически натиск продължава и към момента. Да ви припомня ли как бяха наричани полицаите - "метежници " и други, това нормално ли е?", попита Светлозар Лазаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини