Радан Кънев: АБВ е малка пречка пред промените в Конституцията

АБВ не е част от съгласието в 43-ото НС за конституционната промяна – за съжаление, но е факт. Ако разсъждаваме дали тази партия е пречка - да, но малка. Това каза в парламента лидерът на ДСБ и съпредседател на групата на Реформаторския блок Радан Кънев.

По-рано днес хората на Георги Първанов обявиха, че може да излязат в опозиция, тъй като исканите от тях корекции в тазгодишния бюджет не са били приети за сметка на „коледни подаръци” по по-маловажни теми към други партии. Вицепремиерът от АБВ Ивайло Калфин възнегодува и срещу бюджета с който ще разполага социалното министерство догодина.

Първанов атакува директно правосъдния министър Христо Иванов, като заяви, че той представлява пречка за съдебната реформа.

„По отношение на Бюджет 2016 смятам, че всеки е недоволен, когато се прави бюджет. Конкретно, десетки наши предложения не бяха взети предвид през последните два дни – минаха такива, които се броят на пръстите на едната ръка. Нека да оставим основната отговорност за това на финансовия министър и на правителството, препоръча Кънев. Така, че място за цупене тук няма”, подчерта Радан Кънев.

Той коментира и твърденията на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, че свързани с ДСБ лица „клатят държавата”. По думите на Кънев, Лазаров се е оказал на поста си „по време, когато Делян Пеевски бе силната фигура в службите за сигурност”.

„От първия ден на това правителство ние сме искали неговото отстраняване от поста и около два месеца след създаване на кабинета постигнахме успех и той бе отстранен. Не ме учудва, че неговото отношение към ДСБ е негативно, нашето към него – също”, посочи той.

Относно скандалът „Яневагейт“, Радан Кънев заяви: „На мен не ми е ясно кой стои зад скандала „Яневагейт”, защото не съм прокурор. Много пъти дадох политическото решение на тази ситуация, т.е. да бъде овластен независим прокурор, който да разплете и случая и корупционната мрежа в СГС, и някои деликатни ситуации, като например, финансовите транзакции между двете дами“.

По думите му, наказателно разследване е в ръцете на главния прокурор Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини