Манолова: Общините да излъчват местен омбудсман

Належащи са промени в законодателната уредба регламентираща дейността на социално – педагогическите интернати в България, заяви в Сливен националния омбудсман Мая Манолова, съобщи "Фокус".

Днес тя е посетила интерната в село Драгоданово, един от шестте подобни интерната в страната, където за различни простъпки са настанени деца на различна възраст. Това е част от кампанията на националния омбудсман за промени в детското правосъдие. Според Мая Манолова подобни интернати, във вида, в който съществуват в момента, трябва да бъдат закрити. Въпреки, че на места като Драгоданово, където специалистите имат добра подготовка, самата идея деца да бъдат наказвани за простъпки, за които възрастните не носят отговорност е недопустимо.

Тези интернати се базират на един 60-годишен закон, който трябва да бъде осъвременен, коментира националният омбудсман. Материално – техническата база в голяма част от интернатите е в окаяно състояние и условията, в които обитават децата са трагични. Затова Мая Манолова заедно с експерти на институцията „Омбудсман“ работят заедно с Министерството на правосъдието и други ангажирани експерти за изработване на нов закон за детското правосъдие. Според Манолова интернатите трябва да бъдат трансформирани в по – малки, а за простъпки като просия и скитничество децата да не бъдат наказвани. Други проблеми на подобни институции са липсата на образование на настанените там и осмислена заетост на свободното време. На среща с кмета на Сливен Стефан Радев Мая Манолова го е убедила той да поеме ангажимент да бъде подновена работата на грънчарска работилница в интерната в Драгоданово. Работилницата е била разкрита по проект на УНИЦЕФ, но след края на проекта закрита поради липса на средства. Кметът се е ангажирал да осигури пари за материали и хонорар за преподавателя, който ще работи с децата. Общо в страната има 6 социално – педагогически интерната, а в тях са настанени от 20 до 60 деца.

Общините да изберат собствени местни обществени посредници ще настоява Манолова. До момента, от 265 общини, само в 11 има избрани обществени посредници, уточни при посещението си в Сливен Манолова. Според нея, опитът показвал, че това е една институция, която ефективно брани интересите на гражданите.

„Ако бъде избран активен човек, той би могъл да респектира местната власт и държавните институции“, коментира националният омбудсман. Разяснителната кампания ще продължи шест месеца, и след този срок Манолова се надява Общинските съвети да излязат с решение институцията „омбудсман“ да бъде представена и по места. Днес в Сливен Мая Манолова имаше изнесена приемна. Само за няколко часа за среща с националния омбудсман се бяха записали трийсет и осем човека. Най- честите проблеми, които са поставяли гражданите пред Манолова са били проблеми с местните топлофикации, мобилни оператори, ВиК – дружества и електроразпределителни компании. Мая Манолова коментира, че голяма част от тези проблеми, биха били решение от Закон за личния фалит.

Кметът на общината Стефан Радев посрещна в Сливен националния омбудсман на България Мая Манолова. В кабинета му те разговаряха по актуални въпроси от местно значение, съобщиха от общинска администрация. Двамата се обединиха около мнението, че има необходимост от излъчване на местен омбудсман, който да взаимодейства с общинското ръководство и да помага при решаването на проблемите по места. На срещата присъстваха зам.-кметовете Пепа Чиликова, Стефан Кондузов и Румен Иванов.

Мая Манолова поздрави Стефан Кондузов, който с екипа си като бивш директор на “Топлофикация”-Сливен, е реализирал добра практика и въвел индивидуален подход за работа с клиентите, благодарение на което има повишаване на броя на абонатите и подобряване на услугата. Тя сподели, че социално-педагогическите интернати трябва да бъдат реформирани и децата да бъдат изведени от тези институции. Манолова е посетила дома в село Драгоданово преди посещението си в Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини