Вицепремиерът Румяна Бъчварова за белия бус, кучето и хаоса на летището: МВР пише правила за медиите

- Как ще коментирате действията на служителите си при проверката за бомба пред летище София?

- Службите си свършиха много добре работата с един-два детайла, които допълнително трябваше да бъдат осигурени. Като преграждане на автомобили и видимостта. И по-голяма сигурност на журналистите. Поех ангажимент пред колегите си в кабинета да уточним правилата, при които се работи при съмнение за терористична заплаха, при терористична атака и при терористичен акт. Ние работим по план, който аз искам да се конкретизира най-вече в частта за медиите. Много е важно в такава ситуация да не допускаме създаване на паника и информация към потенциалните извършители на терористичния акт. Трябва да се уточни коя е отговорната институция, която подава информацията. МВР не съобщава информация за съмнение. Не искаме да ограничаваме правата на медиите и на гражданите. Дори да допуснем свръхмерки, е важно да гарантираме живота на гражданите. Ще разпишем правила, ще ги обсъдим с ръководителите на медиите.

- Нали няма да накажете кучето, което беше нарочено?

- Иронията ви не е уместна.

- Не е ирония. Следя изказванията на премиера Бойко Борисов. Той каза, че някое улично куче е вдигнало крак край микробуса и полицейското куче хванало следата.

- Кучето си е свършило работата така, както е обучено. Хората, които работят с кучетата, се справят изключително добре. Не би трябвало да е общодостъпно по какви методи работим.

- В кой момент медиите направиха нещо нередно?

- Трябва да пускат само проверена информация. До последно не беше ясно кой дава информацията. Как проверихте информацията?

- Излезе официален представител на летище София.

- Оказа се, че не е официален представител. Шефът на летището не знаеше коя е тази служителка.

- Чия работа оценявате като некадърна?

- Може би организацията по външния периметър на летището. Единственото неочаквано обстоятелство беше присъствието на толкова много медии, заради което трябваше да се осигури някакво визуално прикриване.

- Във Франция има много повече медии. Ние не сме чак толкова много.

- Достатъчно е да има няколко камери, за да се види какво правят нашите служби.

- Премиерът критикува ли ви? Каза, че бил бесен.

- Мен лично? Какво искате да коментирам? Това е неговата реакция. Ядосал се е на конкретни факти. Днес направихме анализ и видяхме евентуалните общи пропуски. Изтече информация и към чужди медии, което не трябваше да става.

- Видяхте ли поведението на един полицай, който обясняваше на хората да стигнат от единия терминал до другия така, както са и дошли?

- Аз не одобрявам тона и маниера по никакъв начин. Полицаят не знае каква е организацията. Самата логистика се поема от този, който взема решението (ръководството на летището - б.р.). 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини