Дейвид Камерън - либералният консерватор

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън каца днес следобед в София. “Програмата му се уточнява”, подозрително лаконични бяха до вчера нашите власти към медиите. Знаем че ще се срещне с колегата си Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев и ще посети българско-турската граница.

Играе тенис и тича за здраве.

Любимият му филм е “Кръстникът”.

От сериалите си пада по “Игра на тронове”.

Умерен консерватор.

За Дейвид Камерън ли говорим? Или за Бойко Борисов?

Верният отговор е “за двамата”.

В много от личните и политическите пристрастия британският и нашият премиер си приличат като две капки вода. Когато се срещнат днес, ще имат много допирни точки за разговор извън официалния протокол. Е, няма да се разберат за футбола - Борисов е с “Челси”, а Камерън подкрепя “Астън Вила”.

Преди пет години Дейвид Камерън (тогава на 43 г.) става най-младият премиер на Великобритания от два века насам. Той е и първият консерватор на този пост, откакто през 1997 г. Джон Мейджър го напусна. Двамата всъщност се познават още от 1988 г., когато младият отличник от Оксфорд (специалности “Политика”, “Философия” и “Икономика”) дава съвети на Мейджър за медийните му изяви.

От сватбата през 1996 г. симпатичната му съпруга Саманта играе огромна роля за изпиране на образа на “консерватора сухар”. Тя е служител в голяма фирма за канцеларски принадлежности, сред чиито клиенти са Наоми Кембъл, Стела Макартни и Кейт Мос. Има татуировка на глезена си и е завършила арт училище. Двамата изживяват огромна семейна трагедия - първото им дете Айвън се ражда инвалид и почива на шест годинки през 1999 г. Имат още три деца - момче и две момичета. Имиджът им на разкрепостено семейство често шокира консервативната британска преса - например, когато Дейвид и Саманта влязоха в пъб за по бира, пийнаха повече и забравиха бебето в кръчмата, та се наложи да се върнат да го приберат...

Два огромни тъмни облака засенчват политическия хоризонт на Дейвид Камерън днес.

Първият е референдумът за оставане на страната в ЕС пред през 2017 г. Той заяви, че ще подкрепи оставането на Великобритания в съюза само ако бъдат приети предварителните условия, изложени в писмото му до Доналд Туск, президент на Европейския съвет . А те са:

- Осигуряване изрично признание, че еврото не е единствената валута на Европейския съюз.

- Премахване на “тежестта” от прекомерното регулиране от Брюксел в икономиката.

- Великобритания да е свободна да напусне ЕС.

- Вероятно у нас ще бъде обсъдено и предложението на “Даунинг стрийт” да се прекратят обезщетенията за имигрантите от ЕС за първите четири години след пристигането им в Обединеното кралство, което ще засегне десетки хиляди българи.

Втората болна тема за Камерън е Сирия. Той категорично обяви, че е морален и военен дълг на Великобритания да атакува “Ислямска държава” по въздух в Сирия, което според него ще ускори дипломатическите процеси в региона. (досега самолети на Кралските ВВС участват само в операции в Ирак).

При парламентарните дебати по темата изключително умелият оратор Камерън обвини тези депутати, които се противопоставят на военната намеса, в “симпатизиране на терористите”.

Новият лейбъристки лидер Джеймс Корбин побърза да поиска извинение и дори оставка от премиера заради тези думи.

Хиляди демонстранти изпълниха вчера улиците на Централен Лондон в протести срещу евентуалните въздушни удари на британската армия срещу Сирия.

Когато кацне днес в София, Камерън ще е наясно с резултата от гласуването за въздушни удари на Великобритания над Сирия. А дали пък не е бил сигурен в изхода от вота, преди да планира визитата в София?

Какво харесва:

Музика: Боб Дилън и инди банди като The Killers, The Smiths, Radiohead and Pulp.

Книги: Goodbye to All That (“Сбогом на всичко това”) на Робърт Грейвс (”Аз, Клавдий”, точно така) и “Сайдер с Роузи” (класика от 1959 г.) на Лори Лий.

Филми: “Лорънс Арабски”, “Кръстникът”

Тв: “Игра на тронове”, “Обувките на Сатаната”, “Убийството”.

Свободно време: Караоке, компютърни игри, навремето си призна, че е фен на Angry Birds и Fruit Ninja.

Почивка: Турция, Франция, Корнуол в Англия.

Кухня: Италианска, домашни зеленчуци, агнешко на фурна, пълна английска закуска с пържени яйца, бекон, боб, домати и гъби - от време на време

Напитки: Червено вино, малцово уиски, оригинален английски ейл (да, бирата от кръстословиците)

Спорт: Играе тенис, снукър и тича за здраве. Обича да гледа крикет. Фен на “Астън Вила”, макар че веднъж ги обърка с “Уест Хем” (заради еднаквите цветове) и стана голям гаф...

Другите за него

Той е много добра компания

Той не е някой - както и повечето англичани, - който говори леко и свободно в трогващо сърдечния маниер на Опра Уинфри, но е изключително добър събеседник.

Майкъл Гоув, приятел и министър в правителството

Винаги уклончив

Камерън избягва директния отговор и при най-малката възможност.

Джеф Рандъл, икономически журналист

Силен и мил

Той винаги е бил силен и същевременно мил и отзивчив.

Саманта Камерън, съпруга

Перфектният съюзник

И в добри, и в лоши времена той е идеалният съюзник, когото бихте желали да имате на своя страна. Имам пълно доверие в него. Винаги казва каквото трябва и върши каквото казва.

Барак Обама, американски президент

Шампион по хладнокръвие

Ако се даваше златен олимпийски медал за хладнокръвие, той щеше да го спечели.

Франсис Елиът, автор на биографията му

Притежава блестящ ум

Макар да притежава блестящ ум, Камерън не е дълбокомислен политик. Той рядко се затормозява с някой проблем, предпочита да решава въпросите бързо и прагматично, съветвайки се с доверените си лица.

Матю д‘Анкона,

политически журналист

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи