НАП пуска приложението за проверка на изтеклите лични данни КЗК влиза на проверка в приходната агенция

Интензивен трафик през всички пунктове на границата с Румъния

Саудитска Арабия освободи задържан ирански танкер

Космическият център в Хюстън отпразнува 50 години от кацането на Луната

Ето какво ще е времето днес

На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Цацаров: Абсурдно е дневният ред на държавата да се диктува от „гномове“ и „лиани“

„Спрямо Ченалова и Янева не са били прилагани СРС-та. Скандалът ще продължи – той е нужен на определена политическа сила“. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, който отговаря на журналистически въпроси по записите „Яневагейт” и за съдебната реформа, предаде БГНЕС.

Главният прокурор заяви и днес, че тези записи не са резултат на Специални разузнавателни средства (СРС-та), които да са разрешени и изпълнени по предвидения в закона ред. Такива отговори са изпратили разрешаващите и прилагащите органи. Спрямо Ченалова и Янева не са били прилагани СРС-та през посочения период. За записите е назначена експертиза, която ще се прави от научен работник, специалист в тази област. По отношение на мъжките гласове, прокуратурата също ще положи необходимите усилия за установяването самоличността на лицата, които са присъствали.

„Абсурд е да се ограничим с това, че имаме разговор между обвиняема и подсъдима и това затваря темата. Очевидно е, че в самото помещение присъстват и други лица. Очевидно е, че тези лица трябва да бъдат установени. А, че сме предприели действия в тази насока, мисля че съмнения не трябва да има”, каза Цацаров.

След като се потвърди лицата и самоличността им, следващата стъпка ще бъде да се установи дали спрямо тях пък не са прилагани СРС-та. На констатацията, че това е маниер, който се повтаря от дълго време, главният прокурор отговори така:

„Това е маниер, който се повтаря не само по отношение на проверките, които са свързани с тези записи. Това маниер, който се повтаря години наред в обществото. Това е маниер, който се повтаря било под формата на флашки, било под формата на публикации, било под формата записи. Какво се сменя само? Сменят се имената. Всичките са мръсни, едно до друго –“Гном“, „Лиани“, „Лиани“, „Гном“ и какво ли не още. Това общество трябва най-сетне да приеме, че тази форма на политическа игра, че тази форма на лично изнудване или каквото и да е там, защото всеки от тези записи носи някакъв мотив, той не е пуснат току-така. Не може политическият и общественият, дневният ред на нормалните граждани и на държавата да се диктува от гномове и лиани. Това е абсурд”, заяви Цацаров. „Трябват ли ни записи, за да знаем, че в съдебната система нещата са зле. Можем ли да оставим нещата така? Какво правим вече една година в съдебната система? Водим дискусия на тема: конституция. Само това правим. Вие да сте чули законопроект за изменение на Наказателния кодекс и промяна в съставите на корупционните престъпления – не сте. Вие да сте чули един законопроект, който да излезе от официална държавна институция, която е управомощена със законодателна инициатива и който да касае ускоряване на наказателното производство – не”, изреди Цацаров. Тук Цацаров заяви, че такъв в момента се работи с юристи депутати, прокурори от ВКП и ВКС.

„Това ли е реформата? Една година загубена в дискусии на тема: стратегии – конституция, конституция – стратегия”, попита той. Цацаров подчертава, че „20 години се загубиха в стратегии. Ние сме царе на стратегиите, но сме слаби в тактиката. Ако някой беше решил дори да продължи това, което Маргарита Попова – тя написа една прекрасна стратегия, вместо да го зачеркне и да го сложи в задния двор и да реши, че е открил топлата вода, може би щяхме да сме далеч по-напред. Ако някой беше решил по същия начин – не да захвърли от предходния министър проекта за НК, а да го подложи на усъвършенстване /той че има недостатъци – има, кой е казал,че няма/ – вместо да останем с този и с тия състави…, каза Цацаров и даде пример с текста за престъплението безстопанственост, в който има още термина „обществено имущество”.

„Това ли е реформата, питам аз, или реформата е постоянната битка – кой да завземе съответен орган от съдебната власт”, пита отново той. Цацаров заяви още, че сега е много лесно да кажем: Ченалова, Янева и прочие, но припомним срещу Ченалова наказателните производства са били образувани от прокуратурата, същото стана и срещу Владимира Янева. Той попита и къде са били „всички тези, които в момента четат морал на съдебната система, преди френския посланик”. Цацаров зададе и въпроса: Как делото Октопод бе възложено на Румяна Ченалова? Според главния прокурор този скандал ще продължи, той е нужен на определена политическа сила.

„На нея искам да кажа следното: Прокуратурата ще работи както трябва да работи, независимо дали това й харесва или не. Няма да бъде отстрелян – да използвам друг термин – нито един прокурор от нито един министър на правосъдието, освен ако този прокурор наистина не е нарушил закона”. След призива му през лятото: Да заровим томахавките и да вземем писалките , след като двамата с Христо Иванов застанаха пред медиите, днес на въпрос: прибрахте ли химикалките пак, Цацаров каза:

„Ние заровихме томахавките, но от всичко това , което ви казах до момента стана ясно, че дори не сме извадили писателки. Аз лично моята съм си я извадил, макар че колегата каза, че няма томахавка. Аз имам томахавка, но съм я прибрал. За това, което ви казаха – за работната група очевидно е че съм посегнал към химикалката. Всеки отговаря за себе си”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.