Психолози работят със съучениците на удареният от футболна врата Наско

Двама психолози влязоха в Основно училище "Никола Парапунов" в Разлог, където стана

Съучениците на Наско са в шок и психолозите разговарят с тях.

И още с час на класния ръководител започна учебният ден в щколото, учителите също провеждат разговори за инцидента.

Нелепата случка с 14-годишният Атанас М. стана в час по физическо възпитание.

Часът се е провеждал в салона, но четири от децата изявили желание да играят футбол в двора и учителят ги пуснал.

Наско бил вратар, когато изведнъж върху него се стоварила тежката метална футболна врата и му премазала черепа.

Лекари в столичната клиника "Пирогов" се борят за живота му, детето е с тежка черепно-мозъчна травма на главния мозък и е в кома.

Полицията веднага започна оглед на място и установи,че липсват укрепващите елементи, които държат вратата стабилна. Там е имало въжета, закрепени към оградата, но вероятно са били откраднати.

"Направихме извънреден инструктаж с учителите преди учебните занятия. В първия час на децата бе обяснено, че имат не само права, но и задължения. Става въпрос за поведението им в района на училището, за да не се поставят под заплаха живота и здравето им. В класа на пострадалия ученик са две психоложки - училищната и нейна колежка от общината", заяви днес директорът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов, който е в града от вчера.

Едно от момчетата, които играли заедно с Наско, не е дошло на училище. То е в шок и е останало в дома си в село Добърско. "Ще го посетят вкъщи директорката Даниела Пелтекова, класната му и една от психоложките. Най-важно е да се погрижим за децата и за тяхното психическо здраве в този труден момент. Искам да подчертая, че целият учителски колектив е в стрес, силно притеснени са всички преподаватели, стъписани са и те, и учениците. Училището е едно от добрите в Пиринския край, не заслужаваше подобен тежък инцидент", каза още Златанов.

Учителят по физическо Иван Дурев е в "Пирогов" в София, той придружил Наско с линейката. До детето е и майка му, баща му е международен шофьор и го чакат да се върне в страната.

Според шефа на инспектората е нелепо да се обвинява учителят по физическо за инцидента.

На игрището има камери, записите са прегледани, но не са ясни и само се виждат на вратата два детски силуета. Картината е лоша и не дава яснота как точно е станала злополуката.

Спортната площадка е изградена преди 5 години, тя е с изкуствена настилка. Направена е по проект, приета е без забележки от финансиращия орган.

"Ще имам среща с градоначалника, за да обсъдим статута на тази площадка. Тя се ползва и от ученици, и от други жители на града - след учебно време и в почивните дни. Директорката ми сподели, че често външни лица влизат вътре и играят дори в учебно време.Ще искам ясни правила за ползване, стопанисване и поддържане. Лошото е, че ще го направим след този тежък инцидент", каза още шефът на инспектората по образование в Пиринско Ивайло Златанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини