Слаб интерес към конференцията за климата в НДК

При слаб интерес в столичния НДК се проведе конференцията на тема “Измененията на климата - предизвикателства пред българската природа и туризъм”. Във форума участваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, френският посланик Ксавие дьо Кабан, зам.-министърът на земеделието Георги Костов и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Очаквания и предложения

Министър Ивелина Василева отбеляза, че очаква положително решение от срещата за климата в Париж, на която през седмицата се събраха световните лидери.

“Смятам, че във френската столица ще бъде постигната предварително заложената цел, а именно до края на века да не се допусне увеличението на средните температури на планетата с повече от 2 градуса”, каза Василева.
Френският посланик Ксавие дьо Кабан акцентира, че трябва да има децентрализация на защитените територии. Според него това задължение трябва да се прехвърли от държавата върху местните общности, общините и бизнеса. Дьо Кабан бе категоричен, че единствено балансираното управление на природните и националните паркове е предпоставката за тяхното съхранение. Дипломатът обясни, че туризмът не може да вреди на природата. Като пример той даде своята страна Франция, която е опазила крайбрежието и планините си, въпреки че е водеща туристическа дестинация в световен мащаб. Посланикът допълни, че държавата му има много примери за отлични национални паркове, съчетани с прекрасни туристически локации и едното не пречело на другото.

Зам.-министърът на земеделието доцент Георги Костов сподели, че балансираното и разумно управление на горите трябва да е приоритет не само в защитените територии. Костов каза, че българските гори могат да бъдат предпазени от климатичните промени чрез провеждане на лесоустройствени и лесовъдни мероприятия с участието на местните хора и държавните институции.

“Основният бич за гората е не туризмът, а горските пожари”, отбеляза Костов. И добави, че има ръст на тези природни бедствия не само през летния сезон, но и в ранна пролет и късна есен. Заместник-министърът защити тезата, че само разумното, предвидимо и предварително управление на горските територии ще доведе до сериозни и позитивни резултати.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева заяви, че в рамките на Европейския съюз над 10% от брутния вътрешен продукт се формира от туризъм. Това прави 1,8 трилиона евро.

Георгиева оповести данни, според които в ЕС заетите в туризма са 35 милиона души. За България пък над 13 на сто от БВП на стойност над 6 милиарда евро са от зимния и летния туризъм. Освен традиционните форми според Ирена Георгиева е добре да се развиват паралелно и колоездене, селски туризъм, къщи за гости и други.

Пропуски

По време на изказванията никой не направи анализ какво е влиянието на глобалните климатични промени в България. Не бяха представени и най-обикновени метеорологични справки за амплитудата на температурите в страната през последните 100 години и какво е нивото на парниковите газове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини