Кралев: Ще закупим спортни колички на баскетболистите с увреждания

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с баскетболния клуб за хора в инвалидни колички „София - Балкан” и наблюдава тяхната тренировка в залата на Националния стадион „Васил Левски”. Кралев обеща, че ще бъдат отделени средства за закупуване на необходимия брой колички за отбора. Той разясни на състезателите и философията на новата „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания”.

„От догодина ще има промяна в системата за финансиране на спорта за хора с увреждания. За първи път вашият спорт ще получи възможност за директно финансиране от министерството, защото не само медалите от Параолимпийските игри са ни важни. По-важно е колкото се може повече хора да бъдат интегрирани чрез спорт. Баскетболната федерация ще кандидатства в ММС по новата „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания”. Така, наравно с Параолимпийската асоциация, със Спортната федерация на глухите, Вие, канадската борба и гребането, също чрез федерациите, ще имате възможност да получите пряко финансиране. Смятаме, че така е редно”, заяви Кралев.

Министърът обясни, че с новата програма коренно се променя философията за финансиране на спортистите с увреждания.

„Заедно с федерацията по баскетбол ще разработим програма, така че и трите баскетболни отбора да получат финансово рамо. Ще подпомогнем и провеждане на първенството. Исках да се срещна с вас, да вляза в проблематиката, за да мога да ви бъда максимално полезен”, посочи Красен Кралев.

На срещата на министъра с баскетболния клуб „София - Балкан”, която се проведе на Международния ден на хората с увреждания, бяха също президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков, председателят на Националната баскетболна лига Константин Папазов и изпълнителният директор на Национална спортна база Пламен Манолов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини