Донорски яйцеклетки скараха лекари съдружници

Скандал, свързан с неправомерно вземане на донорски яйцеклетки, скара двама лекари, бивши съдружници. Според една от потърпевшите жени за донорството на яйцеклетки ѝ било заплатено – а това е забранено от закона. Също така били взети яйцеклетки от нея, докато тя имала неизлекувана хламидийна инфекция, информира bTV. 

"Личният ми гинеколог ми се обади, понеже д-р Емин събрал всички гинеколози във Варна на някакъв форум и им е казал, че търси донори с уговорката, че ще бъде заплатено", разказва тя. 

Казва, че го е направила за пари. По думите ѝ много жени се възползвали, обещаната сума била 3000 лв.

"Яйцеклетките, които е взел д-р Емин, все още са заразени с хламидии. По простата причина, че аз не съм излекувана напълно", разказва жената, която разбрала, че има проблем едва когато на нея ѝ се наложило да направи аборт.

За дарените яйцеклетки успяла да получи договорената сума от 3000 лв. По думите ѝ д-р Емин ѝ казал да отиде в НАП и да си плати данъците върху тези пари.

"Добре, аз като съм анонимен донор как ще ги декларирам тези пари? Как се води?! Нали все пак това е незаконно? Все едно съм извършила престъпление в случая", казва се жената.

Обяснението е, че тези пари не били за донорството, а компенсации за претърпените болки, нетрудоспособност, както и за пътни разходи.

В студиото на bTV бяха бившите съдружници д-р Алкан Емин, обвиняван за тези злоупотреби, и д-р Пламен Иванов.

Запитан защо имало обява за 2-3 хил. лв. при дарение на яйцеклетки, д-р Емин каза, че такава обява може да се види не само в неговата клиника.

"В наредбата е определено, че донорството е безвъзмезден акт. Дават се пари, които са регламентирани по закон – за претърпяната болка, пътни разходи...", добавя той.

Д-р Иванов обаче твърди, че бившият му колега правел и други нарушения, например позволявал вземането на донорски материал от психично болни жени, като накарал психиатър да фалшифицира документите.

Д-р Емин отрича.

Според Иванов самият той оправял забележки на колегата си, но Емин продължил с тези практики; затова Иванов отказал от съдружието.

Според д-р Емин обаче д-р Иванов го изнудвал за пари.

"Иска 2 млн. лв. "Или става това, което искам, или ще те унищожа, теб и клиниката ти", разказва за заплахите Емин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини