Турист почина на бул. „Мария Луиза“ в столицата

Емил Радев: Хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка

Къща на клошар изгоря до основи в Дичин Огнеборци спасили стопанина от пламъците

ЗК Лев Инс е готова да съдейства на институциите срещу киберпрестъпността Изявление на ЗК Лев Инс по повод кибератаката в НАП

Най-малко 32 жертви на мълнии в Индия, десетки са ранени

8 европейски държави създават механизъм за разпределение на спасени мигранти

25-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа в Русе

С 3% повече новородени в Шуменско

Мъж наръга 50-годишна жена в корема в Плевенско

Съдят надрусан шофьор без книжка, карал кола с фалшиви номера

66-годишен мотоциклетист е загинал при катастрофа край Кърджали

Сестрите Стоеви ще продължат да играят за България

Руското министерство на отбраната: Самолетите ни не са нарушавали въздушното пространство на Южна Корея

Дезинфекцират паркингите по магистрала „Тракия“ заради африканската чума

Пийнала казахстанка катастрофира в дърво край Габрово

Донорски яйцеклетки скараха лекари съдружници

Скандал, свързан с неправомерно вземане на донорски яйцеклетки, скара двама лекари, бивши съдружници. Според една от потърпевшите жени за донорството на яйцеклетки ѝ било заплатено – а това е забранено от закона. Също така били взети яйцеклетки от нея, докато тя имала неизлекувана хламидийна инфекция, информира bTV.

„Личният ми гинеколог ми се обади, понеже д-р Емин събрал всички гинеколози във Варна на някакъв форум и им е казал, че търси донори с уговорката, че ще бъде заплатено“, разказва тя. 

Казва, че го е направила за пари. По думите ѝ много жени се възползвали, обещаната сума била 3000 лв.

„Яйцеклетките, които е взел д-р Емин, все още са заразени с хламидии. По простата причина, че аз не съм излекувана напълно“, разказва жената, която разбрала, че има проблем едва когато на нея ѝ се наложило да направи аборт.

За дарените яйцеклетки успяла да получи договорената сума от 3000 лв. По думите ѝ д-р Емин ѝ казал да отиде в НАП и да си плати данъците върху тези пари.

„Добре, аз като съм анонимен донор как ще ги декларирам тези пари? Как се води?! Нали все пак това е незаконно? Все едно съм извършила престъпление в случая“, казва се жената.

Обяснението е, че тези пари не били за донорството, а компенсации за претърпените болки, нетрудоспособност, както и за пътни разходи.

В студиото на bTV бяха бившите съдружници д-р Алкан Емин, обвиняван за тези злоупотреби, и д-р Пламен Иванов.

Запитан защо имало обява за 2-3 хил. лв. при дарение на яйцеклетки, д-р Емин каза, че такава обява може да се види не само в неговата клиника.

„В наредбата е определено, че донорството е безвъзмезден акт. Дават се пари, които са регламентирани по закон – за претърпяната болка, пътни разходи…“, добавя той.

Д-р Иванов обаче твърди, че бившият му колега правел и други нарушения, например позволявал вземането на донорски материал от психично болни жени, като накарал психиатър да фалшифицира документите.

Д-р Емин отрича.

Според Иванов самият той оправял забележки на колегата си, но Емин продължил с тези практики; затова Иванов отказал от съдружието.

Според д-р Емин обаче д-р Иванов го изнудвал за пари.

„Иска 2 млн. лв. „Или става това, което искам, или ще те унищожа, теб и клиниката ти“, разказва за заплахите Емин.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.