Манолова започва масирана кампания за защита от монополите

Масирана кампания в защита на гражданите от монополните дружества, банките и частните съдебни изпълнители започва омбудсманът Мая Манолова. Това стана ясно след участието на обществения защитник в предаването „Още от деня“ по БНТ в четвъртък. Манолова ще предложи законодателни промени, свързани с намаляване таксите на частните съдебни изпълнители, както и възможността хората да обжалват оценките на банките за недвижимите имоти.

„Според мен генералното решение е, когато една банка е взела за обезпечение имот и не може да си събере вземанията от съответния длъжник, да може да се удовлетворява само от стойността на този имот. Т.е има обезпечения имот, продава го и приключва със задълженията на съответния гражданин. Има добри практики по света, които трябва да бъдат приложени и у нас. Време е да бъде приет Закон за личния фалит, т.е. когато човекът е в невъзможност да изплати едно свое задължение, това да се уреди по начин, по който да не съсипе окончателно живота му – неговия и на семейство му."

Общественият защитник подчерта, че за месец и 15 дни откакто е на длъжността има над 300 жалби на граждани срещу „Топлофикация“ – София.

„Оплакванията са първо от необяснимите сметки. Аз лично не мога да се оправя, а и всички, които са писали до институцията не разбират същността им. От друга страна сметките са изключително високи, съществува т. нар. такса „сградна инсталация“, която е несправедлива. Ползваш, не ползваш - плащаш. Друго безобразие на „Топлофикация“, с което се сблъсках, е принудителното събиране на вземания”, акцентира Манолова. Тя поясни, че без да уведомят своите абонати какво дължат, топлофикациите пристъпват към принудително изпълнение, при което начисляват всевъзможни такси.

„Редно е да информират гражданите, че ще заведат съдебно дело, ако не платят. Но те не го правят. Пристъпват направо към съдебна процедура и по бързия ред на заповедното производство“, обясни омбудсманът.

Мая Манолова изнесе фрапиращ случай, затова как „Топлофикация“ - София е внесла искова молба в Софийски градски съд, с която съди свой длъжник за 2 стотинки. Тя поясни, че става въпрос за една стотинка остатък от главницата и една стотинка остатък от лихвата, но с юрисконсултското възнаграждение, държавната такса - в размер на 25 лева, съдебната фаза от 350 лева и разноските за частния съдебен изпълнител сметката набъбнала с хиляди процента надценка.

„Аз наричам това пълно безобразие и се чудя дали монополното дружество е наистина доставчик на обществена услуга или потърпевшите граждани на София са прави, че става въпрос за обществен рекет“, отсече омбудсманът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини