Румяна Ченалова разкри, че ДАНС проверявала къде е подписана присъдата на Цветанов

Разпитваха я по търговско дело

Бившата съдийка: Ще кажа всичко в очите на Владимира Янева

“Ден след като съдия Десислав Любомиров постанови оправдателна присъда на Цветан Цветанов, в Софийския градски съд (СГС) долетяха служители на ДАНС да изземват записи от камери, за да видят дали наистина присъдата е подписана в коридора на Съдебната палата.” Това съобщи изненадващо бившата съдийка Румяна Ченалова, сравнявайки действията на разследващите тогава и сега по повод изтеклите записи между нея и експредседателката на СГС Владимира Янева, добили известност като “Яневагейт”.

Съдия Любомиров прочете първата оправдателна присъда от серията дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов на 26 май 2014 г., но досега не се знаеше, че спецченгета са разследвали обстоятелства около нея. Зам.-шефът на ГЕРБ отговаряше по обвинение за длъжностно присвояване на 50 000 лв. в полза на антимафиот от Велико Търново.

Ченалова посочи, че липсва интерес да се разкрият фактите около “Яневагейт”. “Могат да се изискат записи от видеокамери, да се изискат справки от мобилни оператори и от вайбър”, обяви съдийката и допусна, че образуваното дело за записите може да се превърне в бумеранг по нея.

“Всички лица, които са споменати в записите, казаха, че такива неща няма и че те са измислица. Може да ми повдигнат обвинение и за набедяване, защото ще остана само аз да твърдя това”, прогнозира съдийката.

Ченалова обяви още, че в понеделник ще отиде на очна ставка с Янева в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. “Очна ставка се извършва, когато има противоречиви твърдения по факти. Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща. Тя казва, че не си спомня. Стоя зад твърденията си и съм готова да ги заяви пред съдия Янева”, каза Ченалова.

В отговор на главния прокурор Сотир Цацаров, който запита как делото “Октопод” е било възложено на нея, Ченалова обясни: “Дежурният съдия Карамфила Тодорова ми разпредели делото по правила, определени от тогавашния шеф на СГС Георги Колев.”

Вчера Ченалова бе привикана на разпит в сградата на ДАНС заради търговско дело, по което се е произнесла във връзка с обезпечителна мярка, наложена от съдия по вписванията. Ченалова вече е обвиняема за нарушения по други две дела - търговско и наказателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини