Муравей Радев: Идеята за въвеждането на „данък Перник” или „данък провинция” е глупава

Идеята за въвеждането на „данък Перник” или „данък провинция” е глупава. София има съдбата на всички големи градове по света, в които прииждат работещи хора. Това каза бившият министър на финансите Муравей Радев в студиото на bTV.

Неговото мнение бе споделено и от певицата София, която беше кандидат за кмет на Перник. Предложеният данък за автомобилите от градовете около София ще засегне много населени места, но хората го изкривяват и умишлено го наричат „данък Перник”.

„Спрете да се гаврите с този град. На мен малко ми писна тоя хумор”, призова гневно тя. нСпоред нея, практическото въвеждане на налога би било много проблемно: „Как точно ще стане? Ще сложат КПП-та? И как ще се плаща - за един час, за пет часа?”.
„Много перничани са със софийска регистрация. Тогава какво правим?”, попита певицата.

На реплика, че обявеното намерение Перник да поиска автономия в отговор на данъка е по-скоро на шега, София отвърна, че то ще бъде точно толкова сериозно, колкото и намерението за данъчната промяна.

Като алтернатива на натоварения трафик тя предложи усъвършенстване на железопътните връзки. Според нея, много хора биха избрали да пътуват с влак до София.
„Много хора потриват доволно ръце, вероятно това им е останало от комунизма – да върнем едва ли не софийското жителство. Това са глупости” – това каза от своя страна актьорът и столичен общински съветник от ГЕРБ Роберт Янакиев.

Той е убеден, че от един такъв налог ще изгубят и хората от региона и столичани. Според него, въведената синя и зелена зона в София значително са облекчили положението с автомобилите в централната част.

Бившият финансов министър Муравей Радев коментира и предложенията за нови данъци и приетия вече Бюджет 2016. „Аз съм против вдигането на данъците. Нашата данъчна система е една от най-модерните в света. Преди години взехме най-доброто и го приложихме. Сега да разбъркваш тази добра система, е невежество. Като пипнеш нещо, не знаеш какво друго ще разбуташ. Пипаш данъка на едно място, но той се пука на друго”, каза Радев.

„Забрана на вредни храни трябва да има. Най-малкото забрана на вредните съставки в храните”, каза той и добави, че този проблем не се решава с въвеждането на данък.
„И най-добрите идеи всъщност могат да се окажат път към ада. Защото това е система”, обясни Радев.

По думите му, не е вярно, че държавата е най-големият работодател. Но е факт, че публичната администрация е безумно раздута. „Нашата публична администрация е безумно раздута, невероятно бюрократизирана. Идете да пробвате да извадите един документ. Вас (водещия) ви познават, но редовният български гражданин или селянин е обречен. Системата е и корумпирана. Трябва да бъде съкратена, за да може да си вземе въздух бюджета. Тази година уж 10 процента съкращения трябваше да има, а накрая само 1 процент. Така някои институции останаха без пари за заплати. Няма как чрез бюджета да се решат огромни проблеми, които са назрели с годините”, заяви той.

По отношение на бюджета бившият финансов министър коментира, че всяка система трябва да се реформира, за да работи по-добре. „Ненаправили тези задължителни реформи, ние колкото и повече пари от данъци да събираме, те ще потъват в дупките”, посочи той.

„Трябва да върнем в кратък срок от време доверието към банките и към централните банки”, каза още Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини