Премиерът Борисов: Бюджетът, приет в тежко време, отговаря на много от исканията, които имаше

"Бюджетът, който го приехме в тежко време, отговаря на много от исканията, които имаше". Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на националната дискусия "Да! На българската икономика. Европейска България -стабилност и растеж", организирана от "Стандарт" и КРИБ, съобщи "Фокус".

„Мисля, че нашият бюджет, който го приехме в тежко време, отговаря на много от исканията, които имаше, особено в сферата на образованието, за което са предвидени над 130 млн. лв., в сферата на отбраната – да влезем в критериите на това, което се иска сега от НАТО като член на този пакт, в сферата на сигурността, на социалните плащания, за музеите и за какво ли не се дадоха повече пари и успяхме да върнем бюджетния дефицит на 2%”, заяви Борисов. Той прогнозира, че догодина дефицитът може да намалее и до 1%-1,5% и добави, че това е изключително важно за стабилността и за кредитните рейтинги, които България получава.

По темата за борбата с контрабандата, Борисов заяви, че тя е не само задължителна, а се вижда това, че са постигнати доста успехи и няма да се спре, защото за догодина трябват повече пари. „Надявам се в този сектор приходните агенции заедно със службите, МВР, Прокуратурата да вкарат максимума в бюджета, за да може през разходите отделните системи да се почувстват по-добре”, посочи той.

Според него се обръща малко внимание на енергийната ефективност. „Това са милиардни програми”, заяви той и даде пример с хубавите санирани блокове, на които не се обръща достатъчно внимание.

Той коментира и темата с горивата и припомни вчерашния случай с откритата незаконна рафинерия в Летница. Борисов заяви, че вече имат натрупан опит и капацитет на отделните служби в звената за борбата с контрабандата и корупцията и изрази убеденост, че догодина ще бъдат събрани повече пари, в сравнение с тази. Премиерът обърна внимание и ситуацията в енергетиката и заяви, че според информацията, която има НЕК вече излиза на печалба месечно. „Най-малкото сме ги спрели да затъват”, добави той.

Относно хранително-вкусовата индустрия Борисов изрази убеденост, че санкциите, наложени от ЕС и Русия, са довели до много загуби. „Да се надяваме, че ще се работи в тази насока и ние като част от тази общност се съобразяваме със санкциите и ги спазваме стриктно, но това не означава, че ще сме щастливи, ако това продължи до безкрайност, защото това се отрази на селскостопанска ни продукция. Убеден съм, че сега отношенията там ще са различни към нашия бизнес”, допълни още той.

"България е не само втора по усвояване на еврофондове, но и сме под средните 2% грешки за ЕС", каза още министър-председателят. На въпрос как държавата би компенсирала строителния бизнес, ако Брюксел намали еврофинансирането на инфраструктурните проекти, Борисов отговори: „Положихме усилия да не се намалява. Строителният бизнес може сам да си нанесе щета, ако не си изпълнява качествено проектите. Първо ние ще му нанесем щета, ако не се справя така, както трябва”.

По думите му, досега няма една магистрала, която да я пусната без поне строителните компании да са направили 2-3 корекции на няколко километра. „Надявам се, че строителният бранш е разбрал, че няма да отпуснем нивото на качество, защото впоследствие това може да се стовари върху нас като санкция от Брюксел. Така че да знаят, че асфалтът ще го мерим и няма да има компромиси”, категоричен беше той.

Борисов заяви, че бизнесът, КРИБ и всички останали трябва да знаят, че най-големият враг, свързан с европейските проекти, могат да си бъдат те, ако се опитат да хитруват. Той посочи, че има достатъчно милиардни европроекти и програми, за да процъфтява бизнесът във всяка една сфера, стига да бъде правен грамотно и разумно. „Към този момент мога да кажа, че България е не само втора по усвояване на еврофондове, което означава добър административен капацитет на общините, на правителството и на хората, които се занимават с това, но и сме под средните 2% грешки за ЕС, което показва, че нашите хора, фирми, компании и администрация работят доста по-кадърно от много държави в ЕС”, каза още премиерът. Той изрази убеденост и че следващата година ще бъде доста по-добра за туризма и че руските туристи ще се върнат в страната ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини