Пазарджик ще пълни хазната с по-големи такси, напрежение в Сливен заради по-високи данъци

Данъкът върху жилищните имоти в Сливен ще бъде увеличен от 1,6 на 3,2 промила. Предложението за двойния скок е на новия кмет Стефан Радев (ГЕРБ). На 3,2 ще бъде увеличен и данъкът върху нежилищните имоти, който досега бе 1,9 промила. С 15% скача данъкът за автомобилите.

Все още кметът Радев не е внесъл предложение в общинския съвет за такса смет, но със сигурност тя ще е чувствително по-висока. Наскоро той съобщи, че най-голямо ще е увеличението на тази такса, тъй като годишните приходи от нея са 3 млн. лв., а разходите за дейностите по чистотата и сметосъбирането са над 7 млн. лв. годишно.

Веднага след като станаха известни новите данъци, от бизнес сдружението "Работим за Сливен" започнаха подписка, готвят се протести. Срещу увеличението се обявиха от БСП и НФСБ. В открито писмо от НФСБ попитаха защо не се търсят други източници за пълнене на местната хазна, като въвеждане на платено паркиране, наеми, преразглеждане на договори.

Справка в общината показа, че за първото полугодие на годината постъпленията от двата данъка и такса смет са 6,6 млн.лв. В същото време почти 4 млн. лв. са борчовете само на най-големите длъжници - 46 граждани и 122 фирми.

Община Пазарджик е взела 3 млн. лв. държавни средства, предназначени за образование и здравеопазване, и е разплатила с тях други дейности, призна главният финансист Георги Гайдаров по време на публичното обсъждане на бюджет 2016. Дългът бил натрупан от 2009 г. до момента, но през 2015 г. по него не е платен и лев, въпреки че парите трябва да се върнат в републиканския бюджет. Освен тези 3 млн. лв. община Пазарджик дължи и 1,3 млн. лв. по реализирани, но отменени от съда сделки с общински имоти. Неразплатени са и няколко договора със строителни фирми за изграждането на градинки и улици.

За да се напълни празната общинска хазна, спешно се налага да се вдигнат някои от местните данъци с мотива, че не са пипани от години. Например данъкът за МПС ще скочи двойно. С 21% се вдига и данъкът за недвижимите имоти. Дали сметката на започващия трети кметски мандат Тодор Попов и компания няма да се окаже без кръчмар, тепърва ще се разбере. Но е факт, че дълговете на граждани и фирми към общината са за над 7,3 млн. лв., като над 2 млн. лв. от тях са несъбираеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини