Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Плевнелиев пред посланиците на страните от ЕС: Реформите трябва да продължат, оградите са временно решение

2015 г. е година на стабилност за България, икономическият растеж отново е налице, инвестициите в икономиката също нарастват. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционна среща с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани у нас. Държавният глава изрази надежда през 2016 г. политиците да бъдат активни и реформите в страната да продължат.

Като важни реформи, по които беше постигнат сериозен напредък, президентът Росен Плевнелиев открои реформите в пенсионната система, енергетиката и в сектор „Сигурност“. „Още през 2012 г. обещах на българските граждани да проведем реформата в сектор „Сигурност“, постигнахме пълен консенсус по този въпрос на заседание на КСНС. Днес тя е факт и специалните служби вече работят съобразно законови разпоредби – нещо, което години наред не се беше случвало“, коментира държавният глава. Президентът Плевнелиев посочи и въвеждането на дуалното професионално обучение като важна стъпка за промяна в българското образование.

„Реформа на реформите“ – така държавният глава определи реформата в съдебната система. Президентът изрази надежда промените в Конституцията да бъдат гласувани в Народното събрание, но очаква съдебната реформа да не приключи само с промените в основния закон. През 2016 г. е ключово да се реформират системите на здравеопазването и образованието, подчерта още държавният глава. Пред посланиците на държавите членки на ЕС Росен Плевнелиев посочи, че ще продължи да полага усилия реформите в България да не се отлагат.

Бежанската вълна също беше във фокуса на разговора. България стриктно прилага европейските правила при охраната на външната граница на ЕС и регистрира бежанците, които влизат в страната. „Оградите са временно решение“, посочи държавният глава, според когото всички държави трябва да прилагат общ подход за справяне с миграционна вълна, да охраняват добре външните граници и да изработят механизъм за разграничение между бежанци и икономически имигранти.

Държавният глава изрази очакване, че НС ще вземе през януари 2016 г. положително решение за въвеждането на електронното дистанционно гласуване, което беше подкрепено от българските граждани по време на проведения през октомври референдум по този въпрос.

Президентът припомни и дългосрочните цели на България до 2020 г., като изрази надежда те да се случат и по-рано – до средата на 2018 г., когато страната ни поема председателството на ЕС. Сред тях са пълноправно членство в Шенгенското пространство и влизане във валутния механизъм ERM2, преходен за членство в Еврозоната.

Държавният глава посочи още, че през 2016 г. България има възможност активно да определя активно регионалния дневен ред. До юни 2016 г. страната ни председателства Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а през септември догодина България ще бъде домакин на срещата на президентите от Групата „Арайолуш“. Очаква се за участие в срещата на най-високо равнище у нас да пристигнат 11 държавни глави на страни от ЕС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.