Борисов се надява на ирански газ през Грузия

България може да използва грузински пристанища за доставка на ирански втечнен природен газ. Това съобщи българският премиер Бойко Борисов след срещата си с грузинския министър-председател Иракли Гарибашвили, който бе на посещение у нас вчера.

Премиерът Борисов съобщи във фейсбук след срещата, че предстои визита на външния министър Даниел Митов в Иран, което дава възможност за установяване на още по-добри отношения и използване на терминалите за втечнен газ, които ще се изграждат на черноморските пристанища на Грузия. “Това би довело газ и до нашите пристанища. В аспекта на газоразпределителя, който планираме да изградим, като събираме газ от различни източници, това може да е още един източник, с което да се повиши конкуренцията и да се помогне на икономиката”, заявява Борисов, като добави, че продължава и доброто сътрудничество с Азербайджан.

Транспортните фериботни коридори с Грузия са другата конкретна сфера, в която двете държави могат да разширят сътрудничеството си. “Новият Път на коприната дава изключителна възможност на пристанищата на Грузия и на България да станат част от този коридор”, казва Борисов. По думите му тристранното сътрудничество между България, Грузия и Китай може да донесе още по-добри ползи занапред. Вчера двамата премиери подписаха меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия. Очаква се скоро одобрение на ЕК за либерализиране на визовия режим с Грузия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини