Изненада: 191 депутати гласуваха Народното събрание да изслушва главния прокурор

След трето гласуване на текста, който предвижда НС да може да изслушва и приема доклади от главния прокурор, предложението бе прието със 191 гласа „за”, информира фокус.

Процедурното предложение бе направено от лидера на ДПС Лютви Местан след 30-минутна почивка и текстът бе подложен на гласуване. Гласуваха общо 225 народни представители. От тях 191 гласуваха „за”, 34 – „против” и 0 – „въздържал се”.

Предложението бе прието, защото събра необходимия минимум от 180 гласа.

По-рано от БСП се обявиха категорично против тази промяна в Конституцията и при гласуването тя не събра 180 гласа.

След новото гласуване народният представител от ПГ на БСП Таско Ерменков заяви: „Станахме свидетели на недопустими действие, които са свързани със примера на спазване на правилата”.

„В момента вие превърнахте важно гласуване в цирк и народа няма да ви прости това”, заяви още Ерменков.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, обясни, че това не е прецедент в парламентарната практика: „Това е нормална парламентарна практика, която не противоречи на Конституцията и законите.”

Георги Божинов (БСП) посочи: „Когато процедурата по гласуване или резултатът бъде оспорен, председателят разпорежда да бъде повторен. Резултатът от повторното обсъждане е окончателен. Станахме свидетели на онова, което разяжда съдебната система. Тя днес е обект на критика, защото е подложена на тежки външни зависимости и грозни вътрешни зависимости. Потвърдихте как в една почивка и сделка, сменихте резултатите си, в резултат на договорка. Това е предпоставка да няма никакво доверие към онова, което ще направите в бъдеще”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини