Цачева: Следваща седмица гледаме третото четене на законопроекта, свързан със съдебната власт

Още следваща седмица ще се състои третото четене на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред БНТ.

„Днешният ден ще остане като добър в историята на парламентаризма с гласуването на второ четене на проекта за изменение и допълнение на Конституцията с огромно мнозинство. Промяната на Конституцията е само част от пакета законопроекти, които са необходими за реализиране на съдебната реформа. След днешния ден всички имаме повече оптимизъм, че промените ще се случат по начина, по който те са разписани”, коментира Цачева.

По думите й, с текстовете, които днес получиха широка подкрепа от пленарната зала, за първи път се правят чувствителни радикални промени в устройството на съдебната система. „Заложените промени са все неща, които са във вярната и правилната посока и в посока на приетата актуализирана съдебна реформа”, заяви Цачева. „Още следваща седмица ще се състои третото четене на законопроекта. След третото четене предстои да стартират промените в Закона за съдебната власт и тогава вече ще имаме един цялостен пакет от промени, които съм убедена, че ще доведат до по-добро правораздавене у нас”, отбеляза тя.

По повод оставката на правосъдния министър Христо Иванов, тя заяви, че това е личен избор и той винаги е имал подкрепата на премиера Борисов. „Това е личен избор и то по отношение на един единствен текст, по който той изрази резерва. На мен не ми е известно министър-председателят да е искал оставката му обратното – министър Иванов винаги е имал подкрепата на премиера и на групите от парламентарното мнозинство”, посочи Цачева. „Много беше сторено за тази 1 година и месец, от както функционира 43-тото Народно събрание, и това, което е направено в сферата на съдебната система се дължи и на усилията на министър Иванов”, допълни още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини