Андрей Райчев: Радан Кънев ще бъде бламиран от собствените си министри

В сутрешния блок на БНТ социологът Андрей Райчев оприличи оставката на правосъдния министър Христо Иванов и думите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че излиза в опозиция заради несъгласието им с част от приетите вчера промени в Конституцията, с със семейство пред развод.

"Това е все едно мъжът и жената да седят на масата и някой от тях каже – "ако преместиш тази чаша, си тръгвам", посочи Райчев. И допълни:

"Не е точно ясно какво се случи, но причина има – тя е, че ГЕРБ се премести в центъра на политическото пространство, все по-близо до ДПС. В момента Радан Кънев е в небрано лозе. Какво следва след ставането от масата – излизане на улицата. Ако има улица (б.р. - протестиращи), която да го посрещне, той е прав, ако няма - жестът е драматичен, но от него няма да последва нищо. Заради този си жест Кънев ще бъде бламиран от собствените си министри. Никой не иска да си тръгва от властта. Поведението му е груба грешка", коментира социологът.

"Реакцията на Христо Иванов е очаквана дотолкова, доколкото той си постави цели, които нямаше как да постигне", заяви Нено Димов от Института за дясна политика. Реакцията на Радан Кънев е по-скоро емоционална, а обикновено емоционалните решения са грешни. Не мисля, че управляващите са пред развод, но след вчерашните събития Реформаторският блок може да промени формата на съществуването си, смята анализаторът. Пред реформаторите има няколко варианта, но аз не очаквам те да напуснат управляващата коалиция. А и който разклаща правителството в момента, ще носи тежка политическа отговорност с оглед на сложната ситуация в света в момента", подчерта Нено Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини