Георги Първанов: Искаха да сложат политически борд над прокуратурата

Преди няколко месеца, когато се постигна историческият компромис, Радан Кънев и министърът на правосъдието на висок глас обявиха, че това е най-значимото нещо в съвременната българска политика, това беше една договорка между РБ и ДПС. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов в предаването „Здравей България” по Нова телевизия.

„Защо по-късно, сега, когато имаме такова внушително мнозинство, в което участва и опозицията в лицето на БСП, в което участват почти всички партии, с изключение на реформаторите, защо това да е укорително действие”, попита Първанов. По думите му има логическо противоречие в твърдението на РБ, че мнозинството партии в парламента не желаят да неутрализират господството на прокуратурата в съдебния процес и единовластието на главния прокурор. „Същите тези хора, предложили промените в Конституцията, искат лидерите на партиите или партиите в парламента да избират квота, която е по-голяма от професионалната прокурорска квота. Ако те са зависими, както се внушава, а само реформаторите не са? Как тогава да очакваме, че избраните от тях представители в прокурорската колегия ще бъдат принципният колектив”, коментира Първанов.

Във връзка с това дали ще има оставки в кабинета председателят на АБВ посочи: „Не бих правил прогнози, тъй като ще звучи като спекулация. Бих казал, че критерият трябва да бъде доколко един министър си върши работата, доколко има реални шансове да реализира реформата и политиките, за които е избран. Ако един министър си върши работата, защо трябва да има натиск за неговото отстраняване”, запита Георги Първанов. Той отбеляза, че е важно е да се запазят стабилността и работещият характер в правителството.

По повод разпратеното от пресцентъра на ДБГ фалшиво съобщение, което гласи, че партията оттегля подкрепата си от правителството Първанов отбеляза: „Няма съмнение, че авторите са ДСБ. Съобщението е написано професионално, от политик, който пропуска точно тази подробност, че в партньорското споразумение няма идея за промяна на Конституцията. Никой не се е отказал от един такъв ангажимент към избирателите”, уточни Първанов. Той допълни, че е заподозрял, че съобщението е фалшиво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини