Проф. Пламен Павлов: Крайно време е да се наложи владетелската титла кан, а не хан

Крайно време е при нас да се наложи изписването на владетелската титла кан, а не хан. Това каза историкът проф. Пламен Павлов по време на пресконференция на тема „Среща на историците с нацията – равносметка” във връзка със споровете за думите хан и кан, съобщи "Фокус".

"Един от документите, с които се обърнахме към министъра на образованието и науката, към министъра на културата, към председателя на БАН, към Националното сдружение на общините в Република България, е свързан с титлата на нашите древни владетели. Знаете, че се е наложила титлата хан, а това е станало под влияние на руската историография от 19 век и въз основа на неточни паралели между нашите българи с ханствата от Средна Азия с такива държави от 18-19 век, от по-новата история", обясни той. "Знаем, че надписите на нашите владетели, навсякъде тази титла е кан. Тя не е същата, а друга древна, която има своите проверена в кръга на иранските езици", посочи той значението на думата, както и даде за примери други езици.

По думите му, не е въпросът в това да се спори за една буква. " Факт е,че когато владетелят Аспарух е диктувал своите надписи, навсякъде е с буквата "к", няма нито един случай тази титла да е "хан". "Крайно време е като имена на улици и въобще да се на наложи титлата да бъде изписвана кан", призова той, като добави, че имат съгласието на редица историци и на Института за български езици към БАН, който също приема тази форма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини