Плевнелиев: Със София Тех Парк започва нов етап за България по пътя на иновациите

Със София Тех Парк за България започва нов етап по пътя на иновациите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с президента на Словашката република Андрей Киска, участва в конференцията „Ролята на технологичните паркове за развитието на предприемачеството и иновациите“. Държавният глава подчерта, че общата работа и усилията на държавата, образователните институции и бизнеса могат да върнат България на световната карта на високотехнологичните и иновативни държави.

„София Тех Парк ще има ключова роля в подкрепа на иновациите и предприемачеството не само в страната, но и в региона на Югоизточна Европа“, посочи Росен Плевнелиев и благодари на всички, които са дали своя принос за успешното реализиране на първия етап от проекта. „След изграждането на тази модерна инфраструктура предстои едно не по-малко предизвикателство. Ние трябва да вдъхнем живот на това място“, заяви президентът и призова бизнесът, научните среди и инвеститорите да припознаят целите и средата, които предоставя София Тех Парк.

„Следя и подкрепям този проект от самото начало и се гордея да бъда негов патрон. Заедно преминахме през процедурите в различните министерства и инспектирахме хода на строителството“, заяви още президентът. „Фокусът на нашата работа оттук насетне е не кой, а как ще управляваме този проект, за да постигне той амбициозните си цели и да се превърне в център на иновационната екосистема“, подчерта държавният глава, цитиран от прессекретариата на президентството.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че столицата ни вече се утвърждава като регионален център на предприемачеството. За втора поредна година София беше обявена за третата най-добра дестинацията за стартиращи компании в Европа, а създаването на иновативни и конкурентоспособни продукти с висока добавена стойност оправдават вложените усилия. „Ние трябва да върнем таланта обратно тук и да създадем условия, в които дори и най-смелите идеи се посрещат с ентусиазъм и подкрепа. Това е рецептата за привличане на все повече предприемачи у нас, както и за увеличаване на предприемаческия капацитет на младите българи“, призова в изказването си държавният глава.

Информационните технологии, аутсорсинга и автомобилната индустрия се превърнаха в едни от най-бързо растящите сектори в българската икономика за последните години, заяви президентът. Според него това се дължи именно на българските предприемачи, иноватори, програмисти, на компаниите и на младите хора, които виждат своята перспектива да останат в България.

Държавният глава приветства създаването на Съвет за интелигентен растеж към Министерския съвет, в който да бъдат обединени усилията на държавата, бизнеса и на академичните среди за изпълнение на Стратегията за интелигентна специализация на България до 2020 г. „Още в началото на моя мандат аз застанах зад създаването на дългосрочна визия за развитие на България. Създадохме Национална програма за развитие „България 2020“ и приехме я с пълен консенсус“, припомни президентът.

В изказването си на форума държавният глава подчерта, че България и Словакия навлизат „рамо до рамо“ в тези динамични времена на технологични иновации. В конференцията в София Тех Парк участват десетки словашки фирми и организации от сферата на земеделието, биотехнологиите, киберсигурността, както и представители на двата най-големи технически университета в Братислава и в Кошице. Във форума се включи и Словашката академия на науките, която участва в 25 общи проекта с български научноизследователски институции.

По думите на президента през тази година България и Словакия са открили нов етап в икономическото си сътрудничество и обменят опит в научните и развойни дейности, иновациите и стартиращите компании. Двете страни активно търсят възможности за сближаването на своите бизнес общности и за споделянето на знания между българската Агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и словашката Агенция за иновации и енергия и словашката Бизнес агенция.

„София Тех Парк не е само сграда, а символ на иновациите, на стартиращите компании и на технологиите и за нас, като политици, е много важно да направим така, че Европа да не изостава от динамично развиващите се икономики в Северна Америка и Азия, които залагат и инвестират в иновациите и насърчаването на стартиращите компании“, заяви по време на конференцията словашкият президент Андрей Киска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини