БСП иска по-ниска такса смет в София

Новата методика за изчисляване на такса смет най-вероятно ще бъде готова през идния януари, но ще започне да се прилага от общините най-рано през 2017 г. И догодина налогът в най-голямата община у нас - Столичната, няма да бъде променян. Другата седмица на „Московска“ 33 трябва да започне обсъждането на план-сметката за чистотата за 2016 г.

Предвижда се за поредна година такса смет да се запази на 1,6 промила от данъчната оценка на имота за граждани и 10 промила за фирми. В проектобюджета за догодина са предвидени 187 млн. лв. приходи от налога, които по закон могат да се харчат само за дейностите по чистотата.

„Групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) ще предложи намаляване на такса смет за гражданите и бизнеса в столицата. В предишния мандат са събрани от гражданите и бизнеса над 120 млн. лв. повече от похарчените за дейностите, свързани с чистотата“, заяви пред „Труд“ председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Според него намаляването, което трябва да бъде с 0,5 промила, няма да се отрази на качеството и количеството на дейностите по почистването на столицата.

Съветниците от ГЕРБ обаче нямат намерение да коригират размера на такса смет. Експерти от администрацията обясниха пред „Труд“, че е вероятно корекции да има през 2017 г., когато се очаква да започне да действа новата методика. Според тях още в началото на януари от Министерството на финансите ще предложат нови варианти за изчисляване на налога, които са по-справедливи. Методиката трябваше да бъде готова преди няколко месеца.

Налогът - на човек или на количество

Един от вариантите за новата формула, по която да се изчислява такса смет, е на човек от домакинство. Другият – на количество изхвърлени отпадъци.

Възможно е и разделянето на такса смет на две - за чистене и за събиране на боклука. При този вариант сумата пак ще зависи от броя на живеещите в жилище или от служителите във фирма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини