ВТ-Криминалисти откриха канабис в два имота във Великотърновска област

10 години затвор за причинена тежка телесна повреда в Гърция при шофиране

Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение

Коя е буквата на живота

Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

Д-р Крис Проктър, главен научен директор на Бритиш Американ Табако пред „Труд“: БАТ трансформира тютюневата индустрия чрез иновации

Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка

Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Изтребителите нямат общо с партийните субсидии Каквито и преговори да водят екипите, ако Бойко Борисов каже, сделка ще има

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

БСП иска по-ниска такса смет в София

Новата методика за изчисляване на такса смет най-вероятно ще бъде готова през идния януари, но ще започне да се прилага от общините най-рано през 2017 г. И догодина налогът в най-голямата община у нас – Столичната, няма да бъде променян. Другата седмица на „Московска“ 33 трябва да започне обсъждането на план-сметката за чистотата за 2016 г.

Предвижда се за поредна година такса смет да се запази на 1,6 промила от данъчната оценка на имота за граждани и 10 промила за фирми. В проектобюджета за догодина са предвидени 187 млн. лв. приходи от налога, които по закон могат да се харчат само за дейностите по чистотата.

„Групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) ще предложи намаляване на такса смет за гражданите и бизнеса в столицата. В предишния мандат са събрани от гражданите и бизнеса над 120 млн. лв. повече от похарчените за дейностите, свързани с чистотата“, заяви пред „Труд“ председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Според него намаляването, което трябва да бъде с 0,5 промила, няма да се отрази на качеството и количеството на дейностите по почистването на столицата.

Съветниците от ГЕРБ обаче нямат намерение да коригират размера на такса смет. Експерти от администрацията обясниха пред „Труд“, че е вероятно корекции да има през 2017 г., когато се очаква да започне да действа новата методика. Според тях още в началото на януари от Министерството на финансите ще предложат нови варианти за изчисляване на налога, които са по-справедливи. Методиката трябваше да бъде готова преди няколко месеца.

Налогът – на човек или на количество

Един от вариантите за новата формула, по която да се изчислява такса смет, е на човек от домакинство. Другият – на количество изхвърлени отпадъци.

Възможно е и разделянето на такса смет на две – за чистене и за събиране на боклука. При този вариант сумата пак ще зависи от броя на живеещите в жилище или от служителите във фирма.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.