Цацаров: Целят се в прокуратурата, защото е прекалено неудобна за част от политическия спектър

Основната цел на съдебната реформа е именно прокуратурата, защото е прекалено неудобна за част от политическия спектър. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в предаването „Неделя 150” по БНР във връзка с променените на второ четене текстове от Конституцията.

На въпрос дали има усещането на толкова властен човек в държавата, той отговори, че няма. По думите му, фигурата на властния човек, на този който диктува на 204 народни представители, на председателят на МС и на още много други лица, независимо дали е той, е необходима в рамките на тази дискусия, която на моменти са води съвсем тихо и задкулисно.

„Необходимо е да има виновник. Необходимо им е оправдание за всичко онова, което се случва. Правомощията на главния прокурор и на прокуратурата са ясни”, каза той и коментира, че не бива да се подценяват хората, които мислят в парламента.

„Виждаме, че основната цел в съдебната реформа е именно прокуратурата. Прекалено неудобна е на част от политическия спектър. И той се опитва да я преформатира според своите разбирания. В много от случаите тези разбирания не съвпадат с Конституцията и закона. Такава е играта, която те искат в момента, но и това ще мине” ,категоричен бе Цацаров.

Той обясни, че има политици или големи фигури, които са предадени на съд, но въпросът е има ли осъден. „Трябва да го зададете някъде другаде. Прокуратурата е този държавен орган, който предава на съд. Дали има, или няма осъден - решението е на съда. Не отричам възможните и съществуващи грешки и на моите колеги по отношение на начина на формулиране на едно или друго обвинение”, заяви той.

На въпрос защо е тази разделителна линия между прокуратурата и съда, Цацаров отговори ,че това е схемата, която най-общо се насажда в политическия сценарий. „Тя е общо взето такава ,че е свързана в борба за независимост в съда. Прокуратурата е страна в наказателния процес. Не бива да се допуска изкуствено създадено вражеско разделение между прокуратурата и съда. Те не са и партньори по закон. Противопоставянето на съд и прокуратура е изключително вредно. В същото време отговорността не е само на прокуратурата, а обща”, посочи Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини