Митничари задържаха антично съкровище на Дунав мост

Предотвратен е опит за изнасяне на съкровище от хиляди предмети, антични монети и фигури с културно-историческа стойност на Дунав мост, съобщиха от митница Русе. Пратката пътувала от България за Англия като непридружаван багаж в бус със силистренска регистрация.

Миналата неделя сутринта автомобилът бил спрян за проверка на ГКПП по метода „Анализ на риска". Шофьорът твърдял, че освен личен багаж на пътниците, в буса има и 4 кашона от непознат мъж за получател в Лондон. В единия от пакетите било открито антикварно ковчеже с метален обков, пълно със стотици найлонови пликчета, всяко със старинна монета, фигурка, фрагменти от земеделски сечива и други.

Подобни артефакти били намерени и в друг кашон. Някои пликчетата имали етикети с надпис на български език и обявена цена в английски паунди. Една от най-високите стойности била за сребърна глава с посочена цена 1750 британски лири.

Задържаната пратка съдържала и много предмети от бита, накити от неустановен метал и глинени фигурки и съдове с вид на артефакти. Намерени били и две кутийки със заготовки за изработване на калъпи за фигурки и реплики на монети.

Случаят се изяснява от разследващ митнически инспектор. По разпореждане на окръжната прокуратура е заведено предварително производство по чл. 278 от НК за трафик на културно-исторически ценности. Археолог от Регионалния исторически музей ще оцени антиките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини