Дневен хороскоп на Алена за сряда, 22.01.2020

На 22 януари 2020 да почерпят

Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Тракийски университет привлича студенти с нови специалности

10 млн. лв. за реставрация и консервация на Голямата базилика в Пловдив

Над 10 млн. лв. ще глътнат реставрацията и консервацията на раннохристиянската Епископска базилика в Пловдив, известна повече като Голямата базилика. Това стана ясно при презентацията на предстоящите археологически разкопки. Те ще стартират през март 2016 и трябва да приключат до есента на 2018 г., а финансирането се поема от Община Пловдив и фондация „Америка за България“.

„Това е инвестиция, която си заслужава, защото ще се възвърне многократно, тъй като това е проект от световна класа и величина“, коментира Ленко Ленков от фондация „Америка за България“. Тя се ангажира да осигури минимум 5 млн.лв., но тази сума може да нарасне до 6-7 млн.лв., докато община Пловдив ще се отчете поне с 4-4,5 млн.лв. в следващите 3 бюджетни години.

„Това е обект, който има потенциал да промени градската среда и да бъде признат от ЮНЕСКО, защото със сигурност такава раннохристиянска базилика и изящни мозайки няма никъде в България. За пълното разкриване и експониране на Голямата базилика изобщо няма да говорим за пари, защото нейното значение не може да се измери в никакви финикийски знаци“, твърди кметът Иван Тотев. Той е сигурен, че до 2019 г. Пловдив ще се превърне в истинско съкровище от обекти с огромна културно-историческа стойност и ще се реализира мечтата му за подземен музей в центъра на града под тепетата. Той ще започва от площад „Централен“ и Античния Форум, ще минава през Одеона и ще стига до Голямата Базилика, е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и с около 2000 кв.м по-голяма. Ухото, което свързва бул. „Княгиня Мария-Луиза“ с тунела под Античния театър ще се превърне в площадно пространство, под което ще има подземен музей с мозайките от Базиликата, а улицата пред Католическата църква ще бъде затворена за автомобили. Това се налага тъй като под уличното платно се намира намира част от трикорабната Епископска базилика, строена през 4-6 век. Затова улицата ще бъде превърната в пешеходна зона със стъклени стени към Голямата базилика, която ще е на 2 етажа, като на всеки един ще се разположат уникалните мозайки. „Такъв древен християнски храм няма в цяла България, а на Балканите той е сред най-големите“, твърди реставраторът Елена Кантарева.

Община Пловдив ще облагороди цялото пространство между Голямата и Малката Базилика, като туристическият маршрут ще бъде и пешеходен. През следващите години ще започне реконструкцията и на Източната порта, а оттам маршрутът ще продължи през Стария град, Античния театър и Римския стадион. Според кмета Тотев на пръстите на едната ръка са градовете на планетата, можещи да се похвалят с туристически маршрут с толкова много забележителности. Запитан дали няма да се увеличат задръстванията след превръщането на една пътна връзка в площад, градоначалникът Тотев с чувство за хумор перефразира Сталин: „Когато няма път, няма и проблем с трафика!“, преди да уточни, че предстои реконструкция на цялото пространство пред ДКЦ-1 и Понеделник пазара и пренасочване на част от трафика по този алтернативен маршрут. Паркингът пред поликлиниката ще се премахне.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.